NEMA VIŠE NOŠENJA MASKI? Da, moguće je, ali pod ovim uvjetom! Nekima se ovo sigurno neće svidjeti

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Branko Kolarić, poznati epidemiolog, govorio je o mogućem popuštanju mjera za N1, pa kaže kako računa da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene.

“Dakle, ovisi sve o tome koliko ćemo se cijepiti”, rekao je Kolarić. Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet, tvrdi.

“Tamo gdje je procijepljenost niska, 30 do 40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti”, rekao je Kolarić pa dodao kako ćemo sadašnjih šest mjeseci produžiti do osam ili devet, a ako bi se zabilježio pad imunosti, onda bi se razmišljalo o trećoj dozi cjepiva najesen.

Mnoge zemlje govore o novom valu koji ih čeka te da nije pitanje hoće li se dogoditi, nego koliko će biti snažan, tvrdi epidemiolog. Čeka li nas nakon turističke sezone novi val zaraze, Kolarić kaže da je s jedne strane stvar nagađanja, a da je, uzimajući u obzir situaciju u domovima, gdje je deset puta manje zaraženih i dvadeset puta manje umrlih, što se postiže cijepljenjem, očekuje se da će biti upravo to.

“Zato nam treba cijepljenje. Virus nećemo u potpunosti eliminirati, ali je važno da smanjimo broj umrlih”, zaključio je Kolarić.


Komentari