Nema šanse da pogodite što će Tomašević napraviti sa stablima srušenima u oluji

Jak vjetar u Zagrebu porušio stabla u Maksimirskoj (Foto: Livio Andrijic / CROPIX)

Olujno nevrijeme koje je 19. srpnja poharalo Zagreb ostavilo je za sobom ogromnu štetu. Zbog posljedica nevremena u Zagrebu će trebati zamijeniti 27000 stabala koja su iščupana ili oštećena.

Tomašević otkrio koliko će trajati uklanjanje porušenih stabala: ‘Angažirat ćemo kooperante da bude brže’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio je i što će biti s nekim od tih stabala.

”Srušena i oštećena stabla koja se nakon nevremena uklanjanju s gradskih javnih površina, dijelit će se za ogrijev našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije”, najavio je. Istaknuo je ranije da je u Zagrebu tijekom oluje ukupno iščupano 1211 stabala, dok je 590 stabala polomljeno, a za oko 860 se procjenjuje da će se morati ukloniti.

1 euro = 7,53450 kuna

U pripremi je javni poziv i izrada kriterija za podjelu kako bi se drva podijelila građanima kojima su potrebna.

Podsjetimo, Tomašević je četvrtak  rekao da će uklanjanje porušenih stabala u Zagrebu trajati do rujna, a ukupno će se zbog posljedica nevremena trebati zamijeniti 2700 stabala koja su iščupana ili oštećena.

“Procjena je bila da, kada bi sam Zrinjevac sanirao posljedice, da će to trajati šest mjeseci. Ali kako bismo ubrzali taj proces, angažirat ćemo kooperante pa se nadam da će taj posao biti završen do rujna”, istaknuo je Tomašević.

Nevrijeme na zapadu grada slomilo je deblo stabla. (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Dodao je da u Zagrebu, unatoč velikoj šteti, ne može biti proglašena elementarna nepogoda jer je šteta ispod razine zakonskih uvjeta za njeno proglašenje.

S Vladom se pronalazi model koji će omogućiti da građanima isplati znatnija financijska sredstva. Iz samog gradskog proračuna, Zagreb planira izdvojiti sredstva, i to višestruko više nego što je izdvojio za pomoć građanima tijekom potresa. Najavio je da će sjednica Gradske skupštine s prijedlogom rebalansa proračuna biti sazvana kada se dobije informacija kolika je ukupna šteta, ali i kada budu imali odgovor Vlade kolika se pomoć iz proračuna očekuje građanima.


Komentari