NEMA PROBLEMA S MARKIRANJEM: Pernar učenike nagovarao da pobjegnu s nastave kako bi se našli s njim

Foto: Jutarnji

Učenike poziva na neprimjereno ponašanje i ne mari što bi zbog toga mogli biti sankcionirani.

Fotografije razgovora u kojem saborski zastupnik Ivan Pernar učenika zagrebačke VII. gimnazije nagovara na markiranje ugledale su svjetlo dana. Dječja pravobranitejica Ivana Milas Klarić taj transkript nazvala je iznimno zabrinjavajućim.

Foto: Jutarnji
Foto: Jutarnji

“On pokazuje da saborski zastupnik Pernar i dalje poziva učenike na neprimjereno ponašanje, pri čemu je potpuno ravnodušan prema tome što bi učenici zbog toga mogli biti sankcionirani. Sada je vjerojatno shvatio da ne može ulaziti u škole, ali, kao što vidimo, ne odustaje od želje za iskorištavanjem djece za samopromociju i još se time i ponosi. Njemu uopće nije važno što će poslije biti s tom djecom”, rekla je Milas Klarić.

Pravobraniteljica je prijavu ravnatelja o Pernarovom nasilnom ulasku u školske prostore proslijedila DORH-u i nada se da će nakon toga većina učenika znati prepoznati o čemu je ovdje riječ. Pozvala je i roditelje da podsjete djecu kako je obrazovanje njihovo pravo.

“Legitimno je da se neki roditelji i djeca slažu s političkim ciljevima koje zastupa Ivan Pernar, ali škola nije mjesto za takvo djelovanje i ničim se ne može opravdati pozivanje učenika na izostanak s nastave”, kazala je pravobraniteljica i dodala da od Ministarstva znanosti očekuje da pomogne zaposlenicima škola kako bi se lakše nosili s ovim neočekivanim problemom. Iz ministarstva se još uvijek nisu oglasili o ovom slučaju.

Krši zakone

Državno odvjetništvo i policija istražuju okolnosti prijava ravnatelja srednjih škola protiv Pernara. Kako navode u prijavama, Pernar je prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o odgoju i obrazovanju u Konvenciju o pravima djeteta.

“Nakon prijave, institucije rade svoj posao”, potvrdila je jučer ravnateljica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, Marija Rašan Križanac. Baš u tu srednju školu Pernar je nasilno ušao, suprotno upozorenjima djelatnika, zaključao se u razred i tamo se slikao s maloljetnim učenicima.

Facebook
Facebook

Osim što krši zakone, ovdje se radi i o samopromociji. Transkript razgovora s učenikom VII. gimnazije mnoge je šokirao, on djecu nagovara da krše pravila, ne mareći za odgojne mjere koje mogu zaraditi, kako bi se promovirao

Ako Ivan Pernar želi susret s djecom i fotografije s njima o tome treba obavijestiti ravnatelje i roditelje jer se ipak radi o maloljetnicima. Ni u jednom slučaju saborski zastupnik nikoga nije obavijestio o svojim aktivnostima, piše Jutarnji.

Transkript razgovora

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]UČENIK: Dobar dan!

PERNAR: :)

UČENIK: Učenik sam sedme gimnazije i zanimalo me bi li htjeli posjetiti nas

PERNAR: Tu sam

Dole kod porte

Dodjite se slikat

Jer moram ic

UČENIK: A sad je sat

PERNAR: Pa šta ako je sat

Ako mogu zastupnici ne ic u sabor i doc u skolu

Onda mogu i djeca valjda se spustit sa sata

UČENIK: Potpuno se slažem

PERNAR: Hajde Cekam se

Ili te

UČENIK: Ali dobit cemo neopravdani

PERNAR: Pa šta

UČENIK: Ne trebate nas cekati

Dogovorit cemo nas susret Neki drugi dan

PERNAR: Koji ste vi likovi

UČENIK: A cuj

PERNAR: Odi na wc Jbt[/box]


Komentari