Nema opravdanja da vaše božićno drvce završi u smeću! Evo što možete učiniti s njim nakon blagdana

Foto: Zagreb.info

Božićno drvce jedan je od glavnih simbola Božića, a za njega izdvajamo i po nekoliko stotina kuna kako bi u toplini svoga doma imali pravi blagdanski duh. Ukrašavanjem za Badnjak želimo da naš bor izgleda najljepše od svih koje smo dosad imali, kako bi ga ponosno mogli pokazivati obitelji koja nam dođe u posjet, kao i susjedima.

Iako nam je upravo to drvce središte okupljanja u vrijeme Adventa, nakon Sveta tri kralja nažalost većina tih borova završi u smeću. No, krajnje je vrijeme da se osvijestimo po pitanju drvca koja itekako mogu biti korisna u budućnosti, a ne samo za blagdansko razdoblje.

Ostavite bor na zelenoj površini

Djelatnici Zrinjevca već godinama vode brigu o borovima. Odbačena božićna drvca  pokupe nakon blagdana Sveta tri kralja te ih odvoze u kompostanu gdje se radi kompost za parkove. Sve što trebate je odložiti vaš bor na vidljivu zelenu površinu, a radnici Zrinjevca će ih pokupiti. Raspored odvoza božićnih drvaca još uvijek nije objavljen, a očekuje se da će to biti idućih dana.

Posadite drvce u vrtu

Ako ste kupili jelku u tegli, a imate vrt u sklopu svoje kuće, tada je božićno drvce idealna biljka koja će vašem dvorištu dati posebnu čar.

Najbitnije je da ne režete vrh vašoj sadnici, bez obzira na to što vam je previsok za stavljanje ukrasa. Naime, tada biljka više neće rasti u vis, te će biti nepravilna. Stoga, prilikom same kupnje, odaberite manji i kraći bor.

Sadnju možete obaviti u dva dijela godine, proljeće i jesen, odnosno kada borovi nisu u postupku rasta. Tu fazu ćete prepoznati po svijetlo zelenim vrhovima i iglicama koje pupaju na vrhovima grana. Stoga nakon Božića nemojte bor odmah prebaciti na otvoreno, već pronađite za njega malo hladnije mjesto, poput hodnika ili garaže.

Kada dođe vrijeme za sadnju, dobro je znati da je za drvce je idealno tlo crnica s dovoljno vlage, te iskopajte rupu malo veću od veličine kante u kojoj se vaš bor do sada nalazio. Jelku posadite tako da zadnji vrh korijena bude tik pod zemljom, te ju nastojte posaditi potpuno ravno.

Nakon što ste ju posadili, obilno zalijte vodom, te  čuvajte na umjereno vlažnom i plodnom tlu. Također zalijevanje do jednom mjesečno je sasvim dovoljno. Imajte na umu da vaš bor izgled neće promijeniti u prve dvije godine.

Komentari