NEMA NAS NA LISTI 500 NAJBOLJIH: Beogradsko sveučilište, bolje od zagrebačkog!

hr.wikipedia.org

Rektor Damir Boras loše financiranje smatra jednim od ključnih razloga za neuspjeh na toj ljestvici.

Beogradski univerzitet među 400 najboljih u svijetu, Zagreb ispao – naslov je beogradskih novina u danu nakon objave rezultata jednog od najznačajnijih i medijskih najvidljivijih rangiranja svjetskih sveučilišta, tzv. Šangajske liste 500 najboljih, piše Jutarnji list.

Zagrebačkog sveučilišta, 140 godina starijeg od beogradskog, na toj listi nema drugu godinu zaredom, dok se Univerzitet u Beogradu na ljestvici uspješno održava četvrtu godinu. Rangiran je između 301. i 400. mjesta, stotinjak više od Sveučilišta u Ljubljani. Rektor Damir Boras loše financiranje smatra jednim od ključnih razloga za neuspjeh na toj ljestvici (“S ovakvim financiranjem nije moglo niti očekivati da će nam se sveučilište vratiti na Šangajsku listu”), no upitnim postavlja i kriterije rangiranja.

Analizirajući razloge zbog kojih je Sveučilište u Zagrebu ispalo s liste, uz paralelnu usporedbu s Univerzitetom u Beogradu, postaje upitno je li uistinu financiranje jedan od ključnih problema. Naime, izdvajanja za znanost u obje države su slaba, no dok su vlastiti prihodi koje Univerzitet u Beogradu ostvaruje u padu, oni Sveučilišta u Zagrebu su u porastu.

Upitan je i drugi razlog za ispadanje Zagreba s ARWU ljestvice o kojemu je za Jutarnji govorio Neven Budak, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditelj projekta Strategije razvoja obrazovanja, tehnologije i znanosti. Prema njemu, naime, financiranje je samo djelomično uzrok, a primarnim smatra činjenicu što Sveučilište u Zagrebu nije uspjelo funkcionirati kao sveučilište, nego nastupa kao zajednica fakulteta, što se u međunarodnoj visokoškolskoj zajednici teško prepoznaje.


Komentari