NEMA KOMUNIKACIJE GRADA I VIŠESTAMBENIH ZGRADA! Predsjednik udruge stanara izrazio svoje brige oko novog modela odvoza otpada

Ilustracija (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Što konkretno novi model naplate i prikupljanja otpada od subote donosi stanarima zagrebačkih višestambenih zgrada, komentirao je za N1 Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika stanara Grada Zagreba.

Vladanović je ustvrdio kako svi moraju biti svjesni činjenice kako je morao doći trenutak kad se moramo pobrinuti zaštititi planetu.

No, upozorio je i kako je izostala komunikacija između Grada Zagreba i krajnjih korisnika.

“Prije svega mislim na stambene zgrade jer više korisnika živi pod istim krovom. Nije lako cijelu pravnu normu donijeti u svijest građana. To se stvara godinama, a ne preko noći. Ljudi moraju naučiti koji otpad ide u koju kantu. Možemo mi usvojiti novi način prikupa otpada, ali infrastruktura nije napravljena. Obvezni smo postaviti, ako nemamo prostor za kontejnere u zgradi i nemamo na vlastitoj čestici prostora, moramo se obratiti Gradu i onda suvlasnici o svom trošku moraju nabaviti tipizirane bokseve. To su prilično veliki troškovi”, rekao je Vladanović uz napomenu kako se otvorio niz infrastrukturnih pitanja.

Diskriminatorna odluka

Ono što Vladanovića posebno muči, pitanje je podzemnih spremnika, a Grad je optužio za donošenje diskriminatorne odluke.

“Grad je građanima u centru grada omogućio financiranje podzemnih spremnika iz sredstava Grada, a ostali građani izvan centra morat će to vlastitim novcem kupiti. Nije problem što je to u centru grada omogućeno iz gradskog novca, nego se Grad trebao jednako postaviti i prema ostalim građanima. Grad se mogao staviti u funkciju posrednika i sagledati potrebe i mogao je kroz objedinjenu nabavu smanjiti te cijene. Ovako su prepustili tržištu. Cijene su po sto posto različite”, ustvrdio je Ladanović.

Također smatra i kako će biti problema s odvajanjem otpada, ali da će Zagreb morati postupati liberalnije prema ljudima na početku, s kaznom (koju u načelu smatra dobrom), kao posljednjom mjerom.

Vladanović smatra i da Grad Zagreb ima mogućnost okupiti predstavnike suvlasnika i preko njih komunicirati s građanima.

“Edukacija i vrijeme prilagodbe su u prvo vrijeme. Problem je s kaznama. Imamo ugovorne kazne koje su u zgradama i to je po jednom pravno upitnom modelu napravljene. Tu će biti pravnih problema. Bojim se da će tu Grad Zagreb ući u jednu slijepu ulicu. Što se tiče najnovije odluke u centru Zagreba i odlaganja otpada od 20 do 22 sata, tu će isto biti poteškoća. Što ćemo s onim koji je stavio neprimjerenu vrećicu ispred tuđih vrata”, postavio je Vladanović pitanja.

Dodao je i kako je duboko uvjeren kako je varijabilni dio naplate u suprotnosti za Zakonom o gospodarenju otpadom.

“Ekologija nije jeftina priča. Naše komunalne usluge će biti veće. Gradom vlada jedno neznanje i neinformiranost i na tome je potrebno raditi”, zaključio je Vladanović.


Komentari