‘NEMA DŽABE NI U STARE BABE’ Cure detalji razgovora Bandića, Bačića i Lončarića: ‘Želim 100 komada po 500 eura’

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Da je USKOK mjesecima motrio uhićene u velikoj antikorupcijskoj akciji, svjedoče snimci iz posebne prostorije restorana Kamanjo u Gračanima u kojem se pokojni gradonačelnik Milan Bandić sastajao sa svojim “suradnicima”.

“Nema džabe ni u stare babe. Rekao sam, ja to držim”, rekao je Bandić poduzetniku Ivanu Papiću, ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivici Rovisu i pročelniku Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture prirode Stipi Tutišu, na ručku prošlog ljeta.

Očigledno je da je restoran Kamanjo bio ozvučen, a Bandić se upravo tamo sastajao i s uhićenom ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem te poduzetnikom Milanom Lončarićem, doznaje Jutarnji.

U jednom od razgovora Bandić je od Lončarića zatražio “100 komada po 500 eura”, a upravo tada Lončarić dobiva prvu od zatraženih dozvola za naselje Vrtovi svjetla. Inače, Bačić je Lončarićev rođak. Kako bi sve ostalo unutar obitelji, 2. lipnja prošle godine, Lončarić je podigao novac u banci i dao ga Bačiću koji ga je dva dana nakon toga odnio u restoran i dao Bandiću. Nakon svega sat vremena razgovora, Bandić je zadovoljno trljao ruke.

USKOK o slučaju Bačić i Lončarić:

“Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 74 i 60 godina, i to zbog sumnje da je 74-godišnjak počinio kazneno djelo Davanja mita za trgovanje utjecajem, odnosno da je 60-godišnjak počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem”, iako se ne navode imena,60-godišnjak je Kazimir Bačić, a 74-godišnjak je Milan Lončarić.

Sumnja se na to da se prvoosumnjičeni, 74-godišnjak (Milan Lončarić), kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, a nakon što pred nadležnim gradskim tijelima nije uspio pozitivno riješiti zahtjev za legalizacijom već izgrađenog objekta i nakon što nije uspio ishoditi dozvole za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, s drugoosumnjičenim, Kazimirom Bačićem, dogovorio, da će mu on kao osoba koja uživa društveni utjecaj posredovati prema Milanu Bandiću, a kako bi navedene dozvole i suglasnosti ishodovao neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je Bačić svojim utjecajem trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi dobivanja kredita za financiranje projekata trgovačkih društava u vlasništvu Lončarića.

Za navedene radnje, Lončarić je dobro nagradio Bačića i Bandića. U nekoliko navrata, sastajao se s pokojnim gradonačelnikom, kako bi on sa svoje pozicije rješavao posredovanje potrebnih suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova u njegovom vlasništvu. Bandić mu je također omogućio i da se ukine svojstvo kulturnog dijela jednog kompleksa na kojem je Lončarić gradio nekretnine.

Za to je Bandić bio “nagrađen” s 50 tisuća eura i time su obje strane stekle korist. S druge strane, Bačić se pobrinuo za to da Lončarić dobije po što povoljnijim uvjetima kredit za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa. On ga je za to nagradio kupnjom i opremanjem spornog stana u Radićevoj ulici u vrijednosti od najmanje 1.021.000 kuna.

Podsjetimo, Bačić i Lončarić zbog ovih se radnji, koje su se odvijale od ožujka 2020. godine pa sve do 29. lipnja 2021. godine, trenutno nalaze u pritvoru.

Komentari