Nekultura, neetičnost i neprofesionalnost: Kada mediji prelaze granice dobrog ukusa?

FOTO: pexels.com

Otvoreno omalovažavanje, korištenje neprimjerenog rječnika i nedostatak nepristranosti sve su češća pojava u lovu na ‘klikove’.

Tisak, radio, portali, televizija i ostali oblici medija ovise o svojim vjernim pratiteljima koje svakodnevno obavještavaju i informiraju o različitim temama. Usred ljetnih mjeseci novosti je manje i dolazi takozvana sezona „kiselih krastavaca“. Postavlja se da li je u takvim situacijama potrebno posezati za mjerama očaja, te se dovesti u situacija da potencijalno kršite kazneni zakon?

Jedan od hrvatskih portala u svojem je neshvatljivom činu potencijalno prekršio upravo navedeni zakon s naslovom koji krši granice dobrog ukusa. Realno, nitko ne voli politiku i svatko uživa u svakom političkom gafu, no je li potrebno omalovažavati izgled osobe s pogrdnim nazivima smatrajući samog sebe duhovitim.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Člankom 147. Kaznenog zakona (N.N. 125/11, 144/12, 56/15, 61/15) uređeno je kazneno djelo uvrede. Stavak 1. propisuje: “Tko uvrijedi drugoga, kaznit će se novčanom kaznom do devedeset dnevnih iznosa.”

Stavak 2. propisuje i teži oblik navedenog djela te glasi: “Tko djelo iz stavka 1. ovog članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačnom većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do sto osamdeset dnevnih iznosa.”

Žene imaju posebni ‘tretman’

Mnogi mediji sve češće koriste ‘epitete’ za službene osobe, no poseban tretman imaju žene. Ono što smo primijetili jest da su estradne zvijezde oslovljavanje imenom i prezimenom, dok za žene u politici to nije slučaj. Sve više natpisa koristi nazive Markićka, Dalićka, Pusićka i slično. Voljeli mi njih ili ne, ovakav rječnik nije primjeren za naslovnice što god one učinile. Prema kodeksu časti, novinar kao i svaki građanin ima pravo na svoje političko i drugo opredjeljenje i angažiranje. Ali u svojem djelovanju on mora poštivati profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od uvjeta za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima.

Posprdno nazivanje službenih osoba, posebice žena u politici, pogrdnim nazivima krajnje je neprofesionalno i neetično te krši kodeks časti koji kaže: Pri izvještavanju, a posebno u komentarima i polemičkim tekstovima, novinar je dužan poštivati etiku javne riječi i kulturu dijaloga, te uvažavati dostojanstvo i integritet osobe s kojom polemizira.

FOTO:Screenshot
FOTO:Screenshot

Objektiviziranje žena nije rezerviran samo za estradu, već se ono primjenjuje i na predsjednicu Republike Hrvatske. Kakvo god mišljenje imali o Kolindi Grabar Kitarović, oslovljavanje predsjednice Republike Hrvatske imenom, kao da su išli zajedno u školi iliti ‘pasli ovce’ neprimjereno je za svakoga tko sebe želi smatrati novinarom. Radi se o osobi koja vrši određenu funkciju, te koliko god narod podržavao ili ne njezino djelovanje, novinarski posao je da se o njemu izvještava profesionalno i nepristrano.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Posebno je zanimljivo kako se jako mali broj muških političara trpi ovakav šovinistički teror, kao što je vidljivo iz dolje navedenog primjera. Za razliku od muškaraca na visokim dužnostima, žene se i dalje oslovljava kao da su zamusane djevojčure na paši. Bile vama drage Janica i ‘Dalićka’ ili ne, žene vrše određenu dužnost, a novinar bi nepristrano trebao prenositi informacije o njihovu djelovanju ili društvenim kretanjima.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Neetičnost i  korištenje neprimjerenog rječnika

Nestručna terminologija nije zaobišla još jednog državnog dužnosnika. Koliko god mi smatrali da prišiveni ‘epiteti’ savršeno odgovaraju njegovoj pojavi, u novinarskoj struci korištenje takvih karakternih ornamenata apsolutno je neetično. Ne radi se ovdje o tome je li dotična osoba stvarno ‘njonjo’ ili nije, već o tome kako novinar koji ima slobodu prenositi informacije, zlorabi svoju poziciju stvaranjem negativne slike službene osobe. Čitatelji su dovoljno pronicljivi i svjesni, te mogu sami procijeniti kakvo će mišljenje stvoriti o javnoj osobi.

FOTO:Screenshot
FOTO:Screenshot

 

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

 

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Osim izrugivanja službenim osobama, vrhunac neprofesionalizma svakako su natpisi koji koriste beskrajno besraman rječnik. Nismo sigurni radi li se ovdje o još jednom pokušaju šale koja bi nas trebala ‘baciti na pod’ od suza ili nedostatku poznavanja svojeg radnog mjesta. Javnost ima pravo biti obaviještena i sama neka donosi svoje zaključke je li netko ‘kmeči’ i da li je Hrvatska ‘šupačka’. Ovakvi naslovi samo su nametanje vlastite percepcije koju netko pokušava prenijeti na javnost kao opću činjenicu.

FOTO: Screenshot
FOTO: Screenshot

Naslovi ovoga tipa čine štetu svakom novinaru, a posebno kolegama s kojima ovakav ‘novinar’ radi. Ovakvo pogrdno izrugivanje ne bi trebalo puniti naslovnice te posprdno i potencijalno kršiti kazneni zakon. Kao novinar imaš čast biti na usluzi čitateljima, a ne stvarati negativnu atmosferu oko svakog pokreta javne osobe koja nam se ne sviđa ili sviđa. Novinarstvo nije bunt već pravo da slobodno i bez straha obavještavaš svoje građane o pozitivnim i negativnim događanjima, koje bi oni sami trebali odlučiti hoće li ih mijenjati ili ne. Nadamo se da će ovakve prakse u svijetu medija biti pravovremeno uklonjene te da će ovakvo narušavanje ugleda svakog novinara biti uklonjeno ili barem smanjeno na minimum.


Komentari