NEKOĆ NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC DANAS NE MOŽE PRONAĆI RADNIKE ‘Čim ih osposobimo, oni odlaze iz Hrvatske’

Pixabay

Sindikat vozača ZET-a žali se da im niska plaća nije korigirana od 2010.

„Ovo više nije podnošljivo. Ne možemo dobiti kvalitetne vozače jer čim ih osposobimo, oni odlaze iz Hrvatske. Uz to, naš vozač autobusa u prosjeku ima 50 godina, velik broj ih se sprema u mirovinu, a nove kadrove ne stižemo osposobiti“, kaže Anto Jelić, , šef Sindikata vozača i prometnih radnika.

Ističu i da je situacija prije samo nekoliko godina bila takva da je želja za zapošljavanjem u ZET-u bila izrazito velika. Danas je situacija drukčija. Žale se i da je ZET prošle godine napustilo 80-ak vozača autobusa.

„Vozači su se na sve moguće načine pokušavali zaposliti u ZET-u, a sada odlaze“, rekao je Jelić za Dnevnik.

Jelić napominje kako prosječna plaća vozača ZET-ovih autobusa iznosi oko 6,5 tisuća kuna.

„Plaća nam se srozala od 2010. Sad moramo poduzeti nešto. Sindikati u ZET-u se organiziraju i za koji dan ćemo podnijeti zahtjev za kolektivnim pregovorima, gdje ćemo tražiti povećanje plaće“, priča Jelić.

U ZET-u pak tvrde da je nedostatak vozača problem koji muči cijelu Hrvatsku, no istovremeno smatraju da ih u ZET-u trenutno ima dovoljno.

“Tvrtka Zagrebački električni tramvaj trenutačno ima dovoljan broj vozača kako bi se usluga javnog prijevoza svakodnevno realizirala na zadovoljavajući način. Svakako se prate kretanja na tržištu rada te će se u slučaju potrebe poduzimati odgovarajući koraci kako bi se javni prijevoz odvijao bez poteškoća. ZET i sindikati socijalni su partneri i svakodnevno su u dijalogu, međutim trenutačno nismo zaprimili zahtjev za korekcijom plaća. Prosječna neto plaća vozača iznosi oko 7800 kuna, a isplaćuje se u skladu s Temeljnim kolektivnim ugovorom”, poručuju iz ZET-a, prenosi Dnevnik.

Iako po tvrdnjama sindikata za njih nedostaje vozača, ZET nabavlja 29 novih autobusa.

 


Komentari