‘Neće ti proći’: Bandić naišao na prepreke, dva mjesna odbora i jedna gradska četvrt ne daju Trg maršala Tita

WIKI

Niti jedno ime ulice, trga ili naselja ne smije se promijeniti bez mišljenja građana.

Milan Bandić najavljivao je preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske gotovo pa godinama i tvrdio da se o tome jedino može odlučivati na referendumu, no čini se da će se suočiti s proceduralnim teškoćama u svome naumu.

Bandić, kao što je već poznato, zajedno s HDZ-om i strankom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima pregovara o koaliciji u gradskoj vlasti, želi preimenovati Trg maršala Tita. Međutim, Zakonom o naseljima i prema nalogu Ustavnog suda, moraju uvažiti i mišljenje građana. Dakle, niti jedno ime ulice, trga ili naselja ne smije se promijeniti bez mišljenja građana.

Portal 24 sata podsjetio je na slučaj kada je Ustavni sud srušio pokušaj preimenovanja Općine Gvozd u Vrginmost jer tamošnje Općinsko vijeće nije pribavilo mišljenje građana. Prema tom slučaju proizlazi da i Bandić treba mišljenje zagrebačkog Vijeća gradske četvrti Donji grad te dva mjesna odbora na čijem području je trg. Ovdje nailazi naproblem jer u Vijeću gradske četvrti Donji grad te oba mjesna odbora na tom području većinu ima koalicija SDP-HNS te inicijativa “Zagreb je naš” od kojih će teško dobiti pristanak za svoj naum.

“Ne vidim zašto bi se ime trga mijenjalo. Po meni je to totalna splačina i politička spletka”, rekao je za 24 sata Petar Paradžik, predsjednik Gradske četvrti Donji grad.

Bandić građane mora pitati, ali ih ne mora poslušati

Vilim Matula, potpredsjednik Vijeća GČ Donji grad iz platforme “Zagreb je naš” također je oštrog stava: “Bandić i Hasanbegović su zaslužili jedno drugo, ali Vijeće drže ‘Zagreb je naš’ i SDp, tako da će se i nas svakako morati pitati”, istaknuo je Matula.

“Bandić i Hasanbegović su zaslužili jedno drugo, ali Vijeće drže Zagreb je naš i SDP, tako da će se i nas svakako morati pitati”, kazao je Matula.

No, ovdje postoji još jedna zanimljiva činjenica. Naime, Bandić i njegova buduća koalicija mora zatražiti mišljenje građana kako bi proveli odluku, no ono ih neće obvezivati.

“Dakle, preimenovanje može proći i uz žestoko protivljenje stanovnika. No, ako se ide suprotno mišljenju Vijeća gradske četvrti i mjesnih odbora, onda se ide i suprotno duhu i Ustava i zakona”, kazao je SDP-ov pravni stručnjak Peđa Grbin.

>>> Rekli ste svoje: Anketa pokazala žele li Zagrepčani Trg maršala Tita ili ne

Građani žele da se pokriju troškovi preimenovanja

Građani koji žive ili imaju tvrtke na Trgu maršala Tita nezadovoljni su zbog troškova koje će im prouzročiti preimenovanje.

“Ako žele, neka ga nazovu i Trg svetog k***a, ali neka oni pokriju troškove”, kazao je za 24 sata Srećko Alispahić, tajnik Autoškole AAMK, koja se nalazi na tom trgu i koji će, u slučaju preimenovanja, morati mijenjati mnoštvo dokumenata.

Nadalje, po tom pitanju ne moraju brinuti građani koji žive na Trgu maršala Tita jer prema odluci gradske Skupštine od prije 16 godina, Grad Zagreb će iz proračuna platiti građanima troškove nastale zbog promjene dokumentacije svaki puta kada se preimenuje neka javna površina.

Međutim, za spomenutu autoškolu ili, recimo, zaštitarsku tvrtku Sokol Marić, Muzičku akademiju, Sveučilište u Zagrebu i ostale tvrtke i institucije koje imaju sjedište na Trgu maršala Tita, taj slučaj ne vrijedi jer se odluka ne odnosi i na njih.

“Ma presretni smo što ćemo morati mijenjati sve memorandume, pečate, ugovore, pravnu osobnost, kao i sve naljepnice na više od 300 vozila. Bit će to golemi trošak i birokratski posao. Ali što ćemo, moramo to odraditi ako promijene ime. Pored svih problema, oni se bave promjenom imena trga”, poručili su iz Sokol Marića.

>>>Propalo konstituiranje Gradske skupštine, Esih i Hasanbegović idu u pregovore s Bandićem

>>> HDZ – ovci vode žestoku borbu za čelo Gradske skupštine, no u poželjnu fotelju zasjest će Bruna Esih?


Komentari