NEĆE ISELITI NI POD RAZNO! Policajac u državnom stanu u Španskom bespravno živi od 1992. godine

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL, Ilustracija

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić nije jedini koji je bespravno koristio državni stan. Djelatnik MUP-a stan u Španskom je 1992. godine dobio na čuvanje, ali se ne želi iseliti.

Telegram doznaje da je riječ o stanu od 42 kvadrata koji je policajac na ljeto 1992. dobio na čuvanje u svrhu “pripreme zemljišta za izgradnju objekta”. Ugovor je istekao za svega par mjeseci, u studenome iste godine. Međutim, policajac iz stana nikad nije izašao, već je s obitelji nastavio živjeti u njemu. Uredno je plaćao režije, ali ne i najamninu jer mu stan zapravo nikada nije bio iznajmljen.

Policajac se obraćao Gradu sa željom za stambenim zbrinjavanjem, ali je 2016. godine dobio odbijenicu. Zahtjev mu je odbijen zbog nasljedstva koje je u međuvremenu prodao.

“Utvrdili su da sam 2001. nakon smrti oca naslijedio jednu trećinu, točnije 23,37 kvadrata njegovog stana. Taj svoj dio prodao sam sestri i zapravo nisam imao riješeno stambeno pitanje. A grad je upravo zbog tog nasljedstva odbio moj zahtjev”, rekao je policajac.

Grad mu je odbijenicu izdao 2016. godine, nakon što je u njemu već proveo 24 godine. Policajac je nakon toga Gradu predložio otkup stana, uz argument da je u njemu proveo mnogo vremena te da je i uložio u njegovo opremanje. Stan je i dao na procjenu koja je iznosila 336 tisuća kuna. U Gradu također procjenjuju vrijednost stana i policajcu poručuju da će imati priliku otkupiti stan, ali na raspisani natječaj nije se javio nitko.

Grad Zagreb je 2018. godine obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova da njihov zaposlenik bespravno koisti stan. Tužbu pokreću tek 2020. godine. Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu protiv policajca i odlučio da se mora iseliti. Nije prihvatio njegov prijedlog da se utvrdi koliko je uložio u stan kako bi mu ta sredstva bila vraćena, jer nije podnio nikakve dokaze da je zaista uložio novac, poput računa ili svjedoka.

“Policijski službenik nije dobio pravo na najam stana, a kada je raspisan natječaj za prodaju nije se na njega javio. Zato nema pravo više ostati u ovoj gradskoj nekretnini”, zaključili su na sudu, a policajac je odlučio uložiti žalbu.

Komentari