‘NE ZNAM ZAŠTO JE PROSVJED BIO POTREBAN’ Tomašević otkrio kako napreduju pregovori s radnicima Čistoće i što misli o zahtjevima

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u četvrtak je u Dnevniku HTV-a rekao da je proračun za 2023. najbolji ikada za grad, a dodao je i da pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio. Odgovor je to na kritike oporbe da proračun nije kapitalan, nije razvojan i da je fiktivan te nerealan.

Ističe da ima tri puta više kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti nego ikad prije.

”Prije je to bilo oko 250 milijuna kuna, a sada će to biti 750 milijuna kuna. Proračun se u užem smislu ne povećava u odnosu na ovu godinu, ali mijenja se struktura proračuna jer će čak 1,2 milijrade kuna biti povučeno iz EU fondova, što je 500 milijuna kuna više nego prošle godine i više nego ikad. Proračun je realan, a nije veći u odnosu na ovu godinu, što ne možete reći skoro ni za jedan grad koji sada usvaja proračun u Republici Hrvatskoj”, poručio je. Dodao je i da će ”novih zaduženja biti upola manje nego u bilo kojoj tekućoj godini”.

Pregovori idu u dobrom smjeru

Komentirao je prosvjed djelatnika Čistoće za koji smatra da je nepotreban.

”Prije tri tjedna došla je inicijativa sindikata. Uprava je imala pet sastanaka u vezi povećanja materijalnih prava radnika. Pregovori su išli dobro i ne znam zašto je bio potreban prosvjed radnika dan prije sjednice Skupštine. Uprava pregovara uz našu suglasnost i smatramo da treba podići materijalna prava. Većina sindikata nije sudjelovala u prosvjedu jer smatraju da pregovori idu u dobrom smjeru”, rekao je.

Stanje s odvozom otpada

Kada je riječ o odvozu otpada, kaže da će stanje biti sve bolje. Objasnio je i da se prihod od prodaje plavih ZG vrećica troši na nabavu novih kamiona, plaće radnika i sve druge komunalne investicije vezano uz sustav gospodarenja otpadom.

Podsjetio je da je Čistoća svake godine bila u minusu od 200 milijuna kuna, a da je sada minus umanjen jer se više ne radi s privatnim oporabiteljima i u tom je segmentu ušteđeno 60 milijuna kuna.

Poskupljenje vode  od ožujka

Na pitanje zašto građani trebaju snositi trošak obnove dotrajale vodoopskrbne mreže, Tomašević kaže da komunalno poduzeće, što se tiče vodoopskrbe, mora biti po zakonu i EU direktivama financijski samoodrživo.

”Mi ne možemo subvencionirati iz proračuna Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kao gradskog poduzeća. Dio ide na operativni minus, dio na nove investicije. Građani plaćaju ili kroz cijenu usluga ili kroz prireze i poreze. Zadnjih 60 godina se nije ulagalo u cijevi i to je ekološki i sigurnosni problem. Investirat ćemo dvije milijarde kuna u vodovodne cijevi, kojih je u Zagrebu 3500 kilometara, a 70 % tih investicija bit će iz EU fondova, 30 % iz poreza ili prireza građana”, pojasnio je u razgovoru za Dnevnik HTV-a.


Komentari