Ne zezamo se, Grad Zagreb je zbilja dobio priznanje za transparentnost gradskog proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate četvrtog ciklusa istraživanja pod nazivom Transparentnost proračuna lokalnih jedinica koje je provedeno na svim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

IJF je analizirao i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna u istraživanju kojim su obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Kako je navedeno, transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici i dostupni su na: http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/115.pdf

Inače, ovo priznanje nemalo je iznenadilo gradonačelnikovu oporbu.

“Za dobiti tražene informacije o trošenju sredstava, mi se zastupnici ponekad moramo dobrano potruditi, ponavljati upite i spomenuti moguće kazne ukoliko sve prijavimo Povjerenici za informiranje”, komentar je Renata Peteka iz stranke Naprijed Hrvatska!

Također, u ovom kontekstu treba podsjetiti da na 14. sjednici Gradske skupštine nije prihvaćen izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu zbog čega ovo priznanje djeluje još zanimljivije.


Komentari