NE ŽELIMO SVJEDOČITI IZUMIRANJU I NE PODUZETI NIŠTA: Klimatski marš večeras u Zagrebu

Foto: Nina Đurđević Facebook

U organizaciji učeničkog i studentskog pokreta koji se bori za klimatsku pravdu, “Fridays For Future Croatia”, te domaće ispostave globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, “Extinction Rebellion Zagreb” najavljen je prosvjed “Klimatski marš – Marš za opstanak”, u petak u 18:00 sati ispred zagrebačkog HNK.

Prosvjedna šetnja počet će nastupom Le Zbora (prvi lezbijsko-feministički zbor u Hrvatskoj i regiji) ispred HNK-a, pa od tamo krenuti rutom Frankopanska – Ilica – Trg – Praška – Zrinjevac.

Pod geslom švedske klimatske aktivistice Grete Thunberg: “Dok god prioritiziramo ono što je politički moguće nad onim što moramo učiniti, ne postoji nada”, prosvjed je potaknut 26. UN-ovom konferencijom o klimatskim promjenama COP26 (stoga se i održava na zadnji dan spomenutog summita), kao i prethodnih 25 konferencija na kojima su, kako kažu, ambiciozni koraci za očuvanje klime, ipak ostali samo mrtvo slovo na papiru.

“25 godina kasnije i unatoč Pariškom sporazumu koji je potpisan na konferenciji u 2015., kojim se porast globalne temperature trebao održati ispod 2 °C do kraja stoljeća te ograničiti na 1,5 °C, trenutačnom putanjom hrlimo prema pogubnom zagrijavanju”, objašnjeno je nezadovoljstvo prosvjednika na službenom pozivu na prosvjed na Facebooku.

Nastavak upotrebe fosilnih goriva i emitiranje stakleničkih plinova, uništavanje šuma, eksploatiranje životinja i tla, potezi su zbog kojih, pojašanjava se u pozivu na prosvjed hrlimo u katastrofu.

“Ta putanja nas vodi prema otapanju polarnih kapa i porastu razine mora, propadanju usjeva, poplavama, temperaturnim ekstremima, gubitku bioraznolikosti i kolapsu ekosustava. Posljedično, vodi nas prema nestašicama hrane i vode, društvenim nestabilnostima, ratovima i izbjegličkim valovima”, upozoravaju u pozivu na događaj.

I mala zemlja ima ulogu

Dodaju i kako Hrvatska, premda je mala zemlja, ima svoju ulogu u klimatskoj krizi, zbog emisije po glavi stanovnika. Uz to, znanstvenici su već utvrdili kako se prosječna temperatura na mediteranu podigla za 1.5°C više od svjetskog prosjeka.

Izlaskom na zagrebačke ulice, prosvjednici će zahtjevati da se klimatska kriza tretira primarnom na političkoj i gospodarskoj razini, prilikom donošenja odluka.  trebamo sustavne, promišljene, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i država globalnog juga koje su već teško pogođene klimatskom krizom.

“Marširat ćemo jer najbogatijih 10% ljudi uzrokuje pola svih individualnih emisija stakleničkih plinova, a 100 najvećih fosilnih korporacija uzrokuje preko 70% industrijskih i za to ne snose odgovornost. Jer nakon svih akcija, prosvjeda i napora klimatskih i okolišnih inicijativa, udruga i organizacija, nakon održanih konferencija i potpisanih sporazuma, politički vrh i dalje nije voljan dati suosjećajan i funkcionalan odgovor na klimatsku krizu”, kazali su iz inicijative.

Dodaju i kako su svjetske zemlje na jugu planete već teško pogođene klimatskom krizom te su potrebne “sustavne, promišljene, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica”.

“Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića”, zaključili su u najavi prosvjeda, napominjući kako ne žele biti generacija koja ne poduzima ništa, dok svjedoče izumiranju.


Komentari