Ne počivaju u miru: Bandić bez najave podignuo cijene na grobljima!

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Mnoge Zagrepčane neugodno su ovih dana iznenadile uplatnice koje su im poslala Gradska groblja, prenosi Index. Cijena naknade za grobna mjesta gotovo se udvostručila u odnosu na prošlogodišnju. Uobičajena grobna naknada do ove je godine iznosila 156 kuna, a sada su građanima stigle uplatnice za 280 kuna. U Gaju urni pod krematorijem, pak, cijena je iznosila 89 kuna, dok je nova 180 kuna.

“Ne znam koja je logika Holdinga da u vrijeme kada su ljudi ostali bez posla, u Zagrebu dio pretrpio i značajna oštećenja na imovini prilikom potresa, pa i na istim tim grobovima čija je naknada sada poskupjela za 80%. Umjesto da se ide u smjeru olakšica i manjih troškova, Holding za stanovnike Zagreba dodatno poskupljuje – razlog je jasan, treba nahraniti uhljebe počevši od njihovog direktora”, ogorčen je jedan od Indexovih čitatelja koji je dobio uplatnicu s novom, višom cijenom.

Međutim, novi cjenik nije od jučer, a sada su tek počele stizati uplatnice. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odluku o povećanju cijena donio je još u rujnu 2019. godine i skrio je među aktima gradonačelnika a da o tome nije obavijestio javnost. I inače Bandić ne voli biti glasnik koji donosi loše vijesti, stoga nije čudo da je građanima prešutio još jedno poskupljenje.

Cijena grobne naknade povećana je za 100 kuna, ukopa za 900 kuna, a kremiranja za 1000 kuna, a kako se porez obračunava na ukupnu cijenu, povećanje je zapravo još veće. Obrazloženje odluke o poskupljenju je posebno zanimljivo – Zagrebački holding uspio je upropastiti i najsigurniji posao na svijetu – smrti i pogrebe. Gradska groblja su 2018. godinu, naime, završila u minusu od čak 14 milijuna kuna.

Na ukopima je izgubljeno 6,2 milijuna kuna, a na održavanju groblja 7,8 milijuna kuna. Rezultate svog blistavog poslovanja za 2019. godinu još nisu objavili, ali ne treba sumnjati da će biti jednako loši kao i u 2018., zbog čega su odlučili dodatno prazniti novčanike Zagrepčana, piše Index.

“Ostvarivanje kontinuiranog gubitka iz usluga održavanja groblja, ukopa i kremiranja ne omogućava adekvatno investicijsko održavanje na svim lokacijama groblja. S obzirom na navedeno, postojeća cijena usluge održavanja groblja ne osigurava sredstva za potrebnu razinu održavanja groblja, parkova, infrastrukture, prometnih površina i objekata. Kao potrebna ulaganja navode se obnova postojeće mrtvačnice, postavljanje električnih zvona na svim grobljima, obnova staza i putova na grobljima i uređenje trgova i ulaza na malim grobljima, kao i osiguranje adekvatne rasvjete groblja”, stoji u obrazloženju Bandićeve odluke o poskupljenju.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je podigao cijene, a o tome nikoga nije obavijestio, zagrebački je gradonačelnik organizirao vožnju po Mirogoju novim električnim vozilima, a koja je kupio za groblje i platio ih milijun i pol kuna.

“Ako vam je potres oštetio grob, tužite susjednog pokojnika”

Nakon potresa od 22. ožujka, pak, Gradska groblja su obavijestila građane da oni kao tvrtka nemaju baš ništa sa štetom koja je nastala na brojnim grobovima i nadgrobnim pločama, objavivši sljedeće.

“Ukoliko vam je spomenik oštećen padom drugog spomenika, tada ćete štetu moći naplatiti od korisnika grobnog mjesta sa kojeg je pala ploča i oštetila vaš grob. Napominjemo Korisnike da nadoknada štete nastale na individualnim grobnim mjestima nije pokrivena s policom osiguranja ZGH Podružnice Gradska groblja. Ukoliko stranke imaju osigurana svoja grobna mjesta od potresa, svoje zahtjeve mogu predati osiguratelju, a Gradskim grobljima se obratite za dostavu zapisnika i fotografija”, stoji na službenim stranicama Gradskih groblja. No nije da je ekipa iz Gradskih groblja baš potpuno beskorisna. Ovih dana šetaju grobljem i fotografiraju oštećene grobove.

“Ukoliko je snimljeno Vaše grobno mjesto ponuditi će se mogućnost pregleda pod nazivom ‘Fotografije’. Nadogradnja sustava kako bi se to omogućilo je napravljena, ali još nisu obrađena sva grobna mjesta te Vas molimo za još malo strpljenja. Kako je to sveobuhvatan posao i kako ima preko 6000 oštećenih grobova, proces dokumentiranja će trajati najmanje mjesec dana”, obećali su iz Gradskih groblja.


Komentari