Ne! Pa zar je moguće? Veliki popis knjiga izbačenih iz lektire

Facebook

Prošlog tjedna izašao je novi popis lektire koji je izazvao velike kontroverze. Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, nijedan suvremeni hrvatski i strani književnik nije završio na popisu obavezne lektire, nego samo takozvani klasici.

Književnica Silvija Šesto je na svom Facebook profilu podijelila samo dio izbačenih naslova.

Među brojnim naslovima izbačenima s popisa obavezne lektire nalaze se Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci,  Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojni drugi.

Takva iznenadna odluka iznenadila je brojne hrvatske književnike koji se pitaju kako će se razvijati ljubav prema čitanju ako su djeci obavezni samo klasici čije su teme, problemi i izričaji od njih udaljeni stotinama godina, dok se one koji bi im trebali biti najbliži i najzanimljiviji izbjegava čak i preporučiti. Osim toga, književnici upozoravaju i na činjenicu da u odlučivanju o lektiri nisu sudjelovali naši ponajbolji stručnjaci za književnost za djecu i mlade.

Bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić smatra da ako ste nešto ostavili na odabir, to znači da knjižnice to i ne moraju imati. Drugim riječima, neće isto čitati učenik sa sjevera i juga Hrvatske.

“Trenutna škola u Hrvatskoj nije škola za život, nego društvo mrtvih pjesnika i mrtvih ideja”, kaže on za index.hr.


Komentari