‘Ne mogu reći da je treći val gotov, barem ne kod nas’ Voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava o situaciji u bolnici

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1396 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 46 osoba. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, optimistično je izjavio kako se krivulja prelomila te da smo na kraju trećeg vala, no ne i pandemije.

Ipak, velika tragedija dogodila se u Varaždinu gdje je preminula trudnica, a dr. sc. Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava izrazila je sućut obitelji.

Trenutno je u KB Dubrava hospitalizirano 415 pacijenata, a njih 70 je na respiratoru.

Kada je riječ o trudnoći i koronavirusu, liječnica objašnjava da prema podacima ECDC-a postoji rizik u zadnjem tromjesečju. Dodaje i da je važno da se djeca cijepe, jer su upravo oni često asimptomatski i “kao takvi lako prenose bolest unutar same obitelji”.

“Ne treba zaboraviti da se i u dječjoj dobi može pojaviti teški oblik bolesti”, rekla je Piskač Živković za Novu TV.

Tvrdi i da treći val koronavirusa u KB Dubravi još uvijek traje te da se broj pacijenata ne povećava drastično, ali se ni ne smanjuje.

“Ne mogu reći da je treći val gotov, barem u bolnici”, kaže i nada se da će u sljedeća dva tjedna broj hospitaliziranih početi padati. Ne zna što možemo očekivati od jeseni.

“Ne želim spominjati četvrti val”, ističe.

“Problem srednje životne dobi u većem broju i dalje je prisutan, ti su bolesnici respiratorno nestabilniji, dolaze s težom kliničkom slikom i dio njih mora završiti u intenzivnoj. Ništa se nije promijenilo”, zaključuje Piskač Živković.


Komentari