‘NE KUŽIM OVU SELJAČKU PRAKSU’! Kartično plaćanje u kafićima iritira i goste i konobare: ‘Nema smisla konobariti bez napojnice’

Foto: Pixabay

Kartično plaćanje kao opcija podmirivanja računa, polako, ali sigurno ulazi i u kafiće.

Trend se može primijetiti i u Zagrebu, što dovodi do iritacije i frustracije kod gostiju kafića kojima je razbijanje rutine lagodnog jutarnjeg ispijanja kave narušeno jednim pitanjem koje dobiju i prije nego im se posluži šalica jutarnjeg toplog napitka.

Tako se jedna Zagrepčanka na društvenim mrežama požalila kako je novi trend užasno iritira.

“Da bi platila karticom, moram najaviti kod narudžbe da ću platiti karticom. Ne mogu se na to odlučiti na odlasku. Ne kužim ovu seljačku praksu. U restoranu kad smo gotovi, konobar pita kako plaćamo. Kad dođem u dućan, ne najavljujem nikome kako ću platiti. Ali kad dođem u kafić, onda moram najaviti. Neki dan, ista stvar, plaćanje karticom nije bilo najavljeno i sad ‘on mora to stornirati pa ponovo kucati račun'”, opisala je svoje iskustvo.

Izdavanje računa za računom nije zakonska obaveza

Vjerojatni razlog zašto je konobar ove Zagrepčanke odmah na početku želio znati kako će platiti, leži u praksi koja je standardna rutina brojnih konobara u kafićima i zasigurno ćete je se i sami prisjetiti kao gosti.

Recimo, naručite kavu, stigne vam kava uz račun, a odlučite li kasnije naručiti, primjerice neki sok ili čaj, konobar će vam naknadno donijeti traženo piće i pritom dostaviti račun za njega.

Za razliku od restorana, gdje naručujete i naručujete sve dok u jednom trenutku ne kažete “molim račun”, pa vas konobar upita: “gotovina ili kartica?” i onda da jedan račun na kojemu je popisano sve naručeno.

Kako nam je objasnio potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, Zlatko Puntijar, konobari u kafićima bi mogli napraviti istu stvar, nema nikakvog zakona koji bi pojasnio takvu drukčiju praksu.

“Takav rad  je stvar kolege ugostitelja, ali nije pravilo. Gosti odlaze, traže račun i onda mogu izdati račune, a ne već kada donese piće”, pojašnjava Puntijar.

No, kako navodi, bitno je da gost naglasi hoće li platiti gotovinom ili karticom te navodi da je to uvedeno zbog treće opcije plaćanja: virmana, odnosno posebnog naloga (uplatnice za gotovinsko plaćanje) za prijenos novca s računa jedne osobe, na račun druge osobe.

Kako sitiče Puntijar, kod virmana se ne izdaje fiskalni račun, kao što je slučaj s kartičnim i gotovinskim plaćanjem.

“Na računu moramo označiti da je plaćeno karticom i ako je plaćeno karticom, kojom karticom. Zakon je u biti cijelo vrijeme ovdje te je tu sve u redu. Mislim jedino kako nema svrhe to što se mora navesti koja kartica je u pitanju”, komentirao je Puntijar aktualni zakon koji ima i propisane sankcije za kršenje ovih odredbi pri izdavanju računa.

Konobari strahuju od gubitka napojnice

Upitan o tome koliko je kafića u Zagrebu uvelo kartično plaćanje, Puntijar je naveo kako kao udruženje trenutno nemaju takve podatke.

Međutim, jedna konobarica u kafiću koja se tim poslom bavi već dvije do tri godine, pristala nam je kartično plaćanje prokomentirati iz konobarske perspektive.

“Mi nismo za te kartice”, ustvrdila je.

Kako nam je rekla, kafić u kojem radi nije uveo kartično plaćanje, niti bi ona i njene kolege osobno to željeli.

“Iskreno, da vam kažem, ne bismo htjeli kartično plaćanje jer onda nema ostavljanja napojnice. Nema smisla konobariti bez napojnice i pola konobara bi vjerojatno napustilo branšu”, uvjerena je konobarica s kojom smo razgovarali.

Dodala je kako bi to značilo ili odlazak u druga zanimanja ili pak u druge države.

Puntijar, međutim, navodi kako u restoranima ljudi znaju konobarima, čak i kada plate račun karticom, dati napojnicu u gotovini.

Kao što je Zagreb.info ranije pisao, ceh ugostitelja je trenutno u pregovorima s Ministarstvom financija oko omogućivanja davanja napojnica preko kartice pri čemu im je ključno određivanje iznosa napojnice koji se ne bi oporezivao tijekom kartičnog plaćanja.

I KONOBARI DOŠLI NA RED! Zagrebački ugostitelji nam otkrili koliki bi bio porez na napojnice

“Optimističan sam da će se postići dogovor koji će ići u korist konobara. Inače, davanje napojnice preko kartice se moglo raditi i ranije, prije nekih desetak godina sigurno. Samo je tada to bilo puno kompliciranije i nije bilo neoporezivog djela o kojem se sada pregovara”, zaključio je Puntijar optimistično o ovom pitanju.


Komentari