(VIDEO) ‘NE KRADITE PLAŽE’ Prosvjed na Markovom trgu zbog novog prijedloga Zakona: ‘Neka završi tamo gdje mu je mjesto – u smeću’

Foto: Zagreb.info

Na Markovom će se trgu u četvrtak točno u podne održati prosvjed protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru. Prosvjedovat će se od 12 do 15 sati, a nešto prije 12 sati prosvjednici su se počeli polako okupljati. Neki od njih došli su iz Pule u Zagreb.

”I nek je proklet ko mi te ote, rojena valo”, ”Nije ti ćaćino, a ni materino”, ”Ogradite li more, bit će nam još gore”, neki su od naziva na brojnim transparentima koje su prosvjednici donijeli.

Zasvirala je i prigodna obrada pjesme ”Daleka obala” s izmijenjenim tekstom:

“Postoji zakon gdje more je šporko,
Zakonska ograda,
Neki me čuvar gleda razroko,
Zakonska, zakonska ograda nas mami…”

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Organizatori su kazali da su se okupili zbog ”našeg mora”. ”Ono što vam mogu reći kao aktivist zašto smo ovdje – zahtijevamo od političara i saborskih zastupnika da prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama završi tamo gdje mu je mjesto – u smeću. Ovaj Zakon ima prikrivenu privatizaciju, založno pravo funkcionalne cjeline i koncesije na 50 godina, izdavanje građevinskih dozvola Lučke kapetanije za sanaciju i puno drugih pojmova, poglavlja i članaka iza kojih stoji prikrivena privatizacija. Ali ono na što stavljam naglasak je neustavnost. Članak 7 je neustavan. Razvlašćuje predstavničko tijelo i potpunu moć daje se hrvatskoj Vladi. Hrvatska Vlada je izvršno tijelo i ona ne može imati takvu moć da drži u svojim rukama jednu trećinu općeg dobra”, poručio je u svom govoru jedan od organizatora. Prosvjednici su skandirali ”lopovi”.

”U zadnjih šest godina oko 19 ministara je smijenjeno, ako sam dobro rekao jer ne mogu ni pratiti. Protiv nekih je pokrenuta istraga. I njima dati pomorsko dobro u ruke? To je kriminal”, rekao je, a prosvjednici su u glas počeli vikati ”nikada”. Na spomen premijera Andreja Plenkovića počeli su zviždati.

”Borit ćemo se za to da lokalni čovjek ostane živjeti tamo gdje pripada i gdje želi”, poručila je jedna od govornica na prosvjedu.

Jedna od prosvjednica koja je stigla čak iz Istre poručila je da su Istrani ”itekako svjedoci da se pomorsko dobro privatizira”. ”Želimo da se novim Zakonom tome stane na kraj. Ovakvim prijedlogom se to omogućava. Uložili smo primjedbe na ovaj zakon jer se u cijelom tekstu ne navodi zaštita okoliša. Zašto nas tješite da ćemo imati pravo glasa na javnim savjetovanjima, kada se glas građana zanemaruje? Mi nismo sami! Puno je stručnjaka reklo da je Zakon nedorečen i nejasan. Ne želimo privatizaciju pomorskog dobra”, poručila je jasno.

Iz inicijative ”Lungo Mare” iz Pule kažu da im je dosta privatizacije javnog dobra u turističke svrhe. ”Pomorsko dobro mora biti dostupno svima”, kažu.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Organizator prosvjeda je nicijativa ”Javno je dobro”, a okuplja druge udruge i građane oko ideje očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra.

”Tražimo povlačenje ovog štetnog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz saborske procedure! Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, kojim se neće pokušavati privatizacija i koji će biti takav da pomorsko dobro ostane opće dobro, baš kako je bilo i do sad! Obala i more, 100% slobodno, 100% naše”, stoji u njihovom pozivu na prosvjed.


Komentari