NE IDE, PA NE IDE: Bandić ne prelazi izborni prag čak ni u Zagrebu

Patrik Macek/PIXSELL

Istraživanje na tisući ispitanika u 1. i 4. izbornoj jedinici donijelo razočaravajuće rezultate za Bandića.

Istraživanje je pokazalo da birači nisu baš naklonjeni zagrebačkom gradonačelniku, piše HRT.

Kakvi su rezultati u 4. izbornoj jedinici?

I na ovim izborima pobjedu bi ovdje odnio HDZ sa 33 posto glasova, za njima čak 9 posto kaska SDP. Most je zauzeo treće mjesto sa 7,1 posto glasova. HDSSB izgubio je polovicu birača i prijeti im situacija u kojoj bi njihov jedini predstavnik u Saboru bio Branimir Glavaš. Manji pad desio se i Živom zidu, no još uvijek su u utrci za mandat. Zasada je još uvijek više od 20 posto onih koji nisu odlučili kome će dati svoj glas, u računcu se mora uključiti i statističku pogrešku i metodu preračunavanja glasova, pa bi Živi zid mogao HDZ uzeti jedno mjesto u Saboru.

Ako se to ne dogodi, HDZ bi mogao dobiti mandat više nego u studenom, ukupno 7. Situacija u Narodnoj koaliciji identična je onoj na prošlim izborma, odnosno čeka ih pet mandata. Po jedan mandat dobio bi Most i HDSSB, njima pak, prema Hendalovoj anketi ni statistička pogreška ni metoda preračunavanja ne može pomoći da dobiju drugi mandat iz studenog.

Kako se kreću reuzltati u 1. izbornoj jedinici?

Ova izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Zagreba, jedina razlika ovdje je postotak biračke potpore. Pada gotovo svima, nekima više, nekima manje. Prvoplasirani SDP osjetio je manji pad potpore kao i drugoplasirani HDZ. Vodeća stranka skupila je 34,7 posto glasova, a HZD na Čelu s Plenkoviće manje od 22,8 posto. Mostu popularnost iz studenog nije uspio vratiti ni opozvani ministar unutarnjih poslova, pa su tako skupili samo 9,6 posto glasova. U ovoj izbornoj jedini pak potpora Živom zidu raste i zasad su dobili potporu 5,2 posto birača, što znači da bi mogli dobiti prvog zastupnika iz 1.izborne jedinice.

Ovdje je najgore prošao Milan Bandić sa samo 3 posto glasova, a ni u jednoj izbornoj jedinici nije dosegnuo 5 posto, pa čak ni u Zagrebu. Bandić ovdje nema nikakve šanse za osvajanje mandata, pa čak ni uz 16,5 posto neodlučnih.

Mandati za četiri političke opcije

Po ovoj anketi mandate bi trebale dobiti četiri političke opcije. Najviše bi, kao i na prošlim izborima trebao uzeti SDP, njih 7. Tri manje ide HDZ-u u koaliciji s HSLS-om, dale ostaju im četiri. Most ovog puta pada s tri na dva zastupnika.

I taj drugi Mostov mandat je na samoj granici pa im prijeti da ostanu samo na Vlahi Orepću, od toga bi najviše profitirao HDZ. Živi zid jedini se pomiče na bolje, pa tako s, dosad, nijednog zatupnika, popeli su se na jednog.


Komentari