NE ČISTITE SNIJEG I LED ISPRED ZGRADE? Vrijeme je da krenete jer su kazne paprene

Youtube

Zimska služba podružnice Zagrebačke ceste danas je u stanju maksimalne pripravnosti.

Obzirom da su padaline započele u jutarnjim satima, već oko 10h van su izašle sve ekipe zadužene za ceste i ulice prve razine prednosti.

Aktivno je svih 259 ekipa Zimske službe koje su raspoređene u 15 baza u Zagrebu. Na Sljemenu se nalazi 5 ekipa koje čine sve kako bi cesta konstantno bila prohodna te kako bi građani bez poteškoća mogli njome prolaziti. Također, tijekom proteklih nekoliko noći solju su posipavane kritične lokacije (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice) kako bi se spriječila mogućnost stvaranja poledice.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Trenutno su sve ulice i ceste u gradu prohodne i posipane solju, no sukladno potrebama povećavat će se broj ekipa na terenu te kontinuitet posipavanja. Napominjemo kako Zagrebačke ceste trenutno na skladištu imaju pohranjeno 18 000 t soli i 2 500 t sipine, no prema potrebi povlačit će se dodatne zalihe iz strateške pričuve. [/box] Molimo sve građane da poštuju zimske uvjete na cestama te ukoliko bude potrebe da se putem obrasca na web stranici Zagrebačkih cesta (www.zgceste.hr) informiraju o kontaktima Baze koja je zadužena za njihovu ulicu. Također, sve informacije mogu dobiti i putem Pozivnog centra Zagrebačkog holdinga d.o.o. na broj telefona 072 500 400.

Čišćenje snijega i leda s pločnika

Prema Odluci o komunalnom redu, za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””] “Ako se radi o pravnim osobama gradska odluka o komunalnom redu predvidjela je kazne od 5 do 10 tisuća kuna, zatim postoji kazna od tisuću do 2 tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, imaju o kaznu od 3 do 5 tisuća kuna za fizičku osobu obrtnika, a imamo onu najčesću kaznu za fizičke osobe od tisuću do 2 tisuće kuna”, kazao Kraljević Gradskog ureda za komunalne poslove za mrežu tv.[/box]

Kazna ipak slijedi tek nakon nekoliko upozorenja komunalnog redara. ” Ako stvarno onaj koji je odgovoran za čišćenje snijega se ne odazove na bilo kakav poziv, onda komunalni redar daje nalog trećoj osobi da očisti taj snijeg, ali na trošak onoga koji je trebao očistiti taj snijeg plus prekršajna prijava”, dodaje Kraljević.

Čišćenje snijega se organizira unutar zgrade, a predstavnik suvlasnika je dužan na oglasnu ploču istaknuti raspored čišćenja te o tome obavijestiti i Komunalno redarstvo, koje je nadležno za kontrolu provođenja Odluke i naplatu kazni. Uz to, u slučaju ozlijede oštećena osoba izravno od suvlasnika može privatnom tužbom zatražiti naknadu štete.

Osim čišćenja oko zgrade, suvlasnici su zaduženi i za uklanjanje snijega i leda s krovova. Iako to najčešće nije definirano ugovorom o upravljanju, taj posao u njihovo ime može učiniti i upravitelj angažiranjem izvoditelja koji za to imaju odgovarajuću opremu. Kako su zgrade pod upravljanjem GSKG-a osigurane i od odgovornosti prema trećim osobama (ali ne i prema suvlasnicima), u slučaju ozlijede ili štete zbog pada snijega/leda s krova, oštećena osoba se izravno obraća osiguravatelju (a ne upravitelju). Znači, takva se naknada ne isplaćuje iz pričuve već se podnositelj zahtjeva o naknadi izravno dogovara s osiguravajućim društvom, kazali su u Holdingu


Komentari