Nazovimo ulice po zaslužnim ženama grada Zagreba!

FOTO: 365ris.hr

Vrijeme je da junakinje zauzmu svoje mjesto u Zagrebu.

U srijedu, 12. travnja, na terasni kavane “Palainovka” na Gornjem gradu održana je Konferencija za medije na temu inicijative Stranke rada i solidarnosti da se neimenovane ulice u gradu Zagrebu nazovu po istaknutim i zaslužnim ženama iz 19. i 20.stoljeća koje su obilježile dio povijesti glavnog grada.

Name, kako je istaknula potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti i predsjednica Gradske organizacije Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, samo 1,8 % ulica i trgova u Zagrebu nosi ime jedne žene, od kojih mnoge nisu niti bile žive osobe već književni likovi.

“U povijesti Grada Zagreba postoji zaista veliki broj žena koje su zavrijedile da im na jedan primjeren način damo prostor i skrenemo na njih pažnju kako bi svi građani Grada Zagreba, ali i posjetitelji, imali prilike čuti za njih i upoznati se s njihovim životnim pričama. Zato danas želimo predstaviti pet znamenitih žena koje su obilježile kulturni i javni život upravo Gornjeg grada”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Životopise slikarice Cate Dujšin – Ribar, umjetnice Izabele Šimunović, pionirke i okosnice ženskog osvješćivanja, okupljanja i učenja o vlastitom narodu Josipe Vancaš, grofice Sidonije Rubido Erdody te umjetnice, arhitektice i fotografkinje Marije Braut, predstavile su književnica i potpredsjednica GO Grada Zagreba Stranke rada i solidarnosti Milana Vuković Runjić, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, operna pjevačica i glumica Sandra Bagarić, glumica Marija Sekelez te muzejska pedagoginja Vesna Leiner.

“Josipa Vancaš poznata i kao majčica Ilira, okupljala je ilirske prvake u svojoj kući u Opatičkoj ulici i zaslužuje da se neka ulica ili put nazove njezinim imenom. U svom salonu pomagala je bolesnom Stanku Vrazu i Vatroslavu Lisinskom, u njezinom je salonu Petar Preradović čitao svoje pjesme, a Sidonija Erdody Rubido zapjevala je uz prve taktove hrvatske opere ‘Ljubav i zloba”– istaknula je Milana Vuković Runjić.

Vesna Leiner istaknula je zašto svoju ulicu zaslužuje i Sidonija Erodody Rubido, prva hrvatska operna primadona koja je prvi put koncertno izvela poznatu budnicu ‘Još Hrvatska ni propala’ i koja je pjevala u prvoj hrvatskoj operi ‘Ljubav i zloba’.

Život uspješne slikarice i pjesnikinje Cate Dujšin – Ribar, koja također zaslužuje ulicu koja bi nosila njezino ime, predstavila je Sandra Bagarić, dok je o fotografkinji Mariji Braut govorila Martina Bienenfeld.

Glumica Marija Sekelez predstavila je životopis slikarice Izabele Šimunović čija se djela nalaze u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

“Neke od ovih istaknutih žena već su bile u fondu imena iz kojeg Odbor za imenovanje ulica, naselja i trgova imenuje ulice, naselja, trgove, stube, prečace i slično, no neke od njih nisu pa je zato inicijativa našeg Kluba zastupnika bila upravo da se i one uvrste u taj fond. Naša želja nije samo da ove žene dobiju samo svoju ulicu, trg ili prečac, već da one dobiju zapravo nastavak svoje karijere, svog života upravo na lokacijama koje su u njihovom životu bile značajne”, dodala je Jelena Pavičić Vukičević.


Komentari