Navijači i članovi Dinama pred zagrebačkom Gradskom skupštinom: ‘Dinamo treba deratizirati, a ne privatizirati. Ne prodaje se Svetinja!’

Photo: Filip Kos/PIXSELL / ILUSTRACIJA

Navijači i članovi Dinama okupili su se jutros pred Gradskom skupštinom Grada Zagreba i zastupnicima podijelili letke kojima su ih pozvali na odgovornost za nepovoljno stanje u klubu.

Gradska tijela optužili su za ovjeravanje nezakonitih radnji koje su onemogućile članovima kluba da sudjeluju u njegovoj Skupštini i radu kluba koji je doveden na rub egzistencije. Smatraju da bi potencijalno prihvaćanje procesa privatizacije kluba legaliziralo pljačku i nezakonitosti u Dinamu, a od Gradske skupštine zahtijevaju da se očituju o momentalnom raspuštanju nelegalne skupštine i raspisivanje izbora u GNK Dinamu prema sistemu “jedan član = jedan glas”.

FOTO: BBB

Tekst letka koji su navijači i članovi Dinama podijelili prenosimo u cijelosti:

Uprava GNK Dinamo od 2014. godine izrađuje elaborat kojim bi se pokrenula ponovna privatizacija Dinama. Tako bi se legalizirala pljačka u kojoj su Klub i Republika Hrvatska oštećeni za najmanje 270 milijuna kuna, što je više od procijenjene vrijednosti Dinama!   Zakon o sportu nalaže da u prvom krugu pravo na upis imaju tijela lokalne samouprave, odnosno Grad Zagreb. Prihvaćanjem procesa privatizacije, Gradska skupština Grada Zagreba bit će suodgovorna za kriminalne radnje u Dinamu.

Pred Skupštinom Grada Zagreba još od prije stoji odgovornost za pljačku Dinama kojoj svjedočimo desetljećima. Upravo Grad putem svojih nadležnih tijela i organa vlasti ignorira činjenice da je aktualna Skupština kluba nelegalna i nelegitimna u svom zastupanju. Gradski ured za upravu ovjerio je odluku skupštine Kluba da uprava bira skupštinu, a skupština upravu. Time su članovi Dinama izgubili svoja osnovna članska prava, a interesnoj skupini unutar Kluba omogućili da ga dovedu do današnje katastrofalne situacije!

Dinamo kojeg volimo i za kojeg živimo godinama egzistira kao privatni bankomat klike koja predstavlja moralni talog našeg društva, a privatizacijom se odobravaju njihovi dosadašnji postupci koji su doveli klub u velike financijske probleme. Ovim putem zahtijevamo od Skupštine Grada Zagreba da momentalno putem svojih nadležnih tijela i organa vlasti onemogući rad nelegalne i nedemokratski ustrojene Skupštine GNK Dinama te da se pokrene proces raspisivanja izbora po načelu jedan član = jedan glas. Predugo trpimo samovolju, tiraniju i pljačku u Dinamu koja ima politički blagoslov lokalne vlasti. Dinamo treba deratizirati, a ne privatizirati. Ne prodaje se Svetinja!

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sladoljev: ‘Nećete prodati Dinamo!’

U ime Kluba zastupnika Mosta za riječ se u Hrvatskom saboru javio Marko Sladoljev, koji se osvrnuo na problem privatizacije Dinama, istaknuvši da je potrebno preoblikovanje kluba, upozorio na trenutnu Upravu, odnosno skupštinu koja je nelegalna te naglasio da je potrebno raspisati nove izbore po načelu “jedan član = jedan glas” kako bi se, kaže, započela nova priča.

Navijači Dinama su kroz povijest vodili različite bitke. Prva je bila u vrijeme komunističkog režima kada je navijač Dinama bio karakteriziran kao hrvatski nacionalist i borac za hrvatsku slobodu, i kada ste otišli na utakmicu u bilo koji dio Jugoslavije, ako si bio navijač Dinama, znao si da si Hrvat i borac za hrvatsku neovisnost. Tu bitku su dobili. Druga bitka je bila u Domovinskom ratu kad su navijačke skupine prve krenule u Domovinski rat i dobile i tu bitku. Treća je bitka bila kada su se borili za sveto ime Dinamo kojem je nametnuto drugo ime, i tu su bitku dobili.

Četvrtka bitka je bitka za demokratski Dinamo koja još uvijek traje. O čemu se radi? Sadašnja Uprava, odnosno Skupština koja je samu sebe birala radi preoblikovanje Dinama, odnosno privatizaciju, a ja smatram da je to nelegalna skupština jer su sami sebe birali.
Najsmiješnije u cijeloj priči jest da se u toj skupštini nalaze ljudi koji imaju potvrđene optužnice i da pravo otkupa ima Grad, gdje je na čelu također čovjek koji ima potvrđenu optužnicu. To je jedan dijabolični sustav.

Dakle, radi se o tome da je Dinamo u teškim financijskim gubitcima i da je njegova vrijednost sve niža i niža, da je netko namjerno uništavao NK Dinamo da bi ga prodao za jeftine novce i na taj način sebi priskrbio novac.

Navijači Dinama su apolitična skupina i tako treba i ostati. Od nas političara koji razumijemo tu priču i koji smo dio te priče očekuju podršku. Ovim putem vam poručujem da se Dinamo neće privatizirati, da Dinamo treba raspisati izbore po načelu “jedan član = jedan glas”, da navijači trebaju odlučiti na koji će način biti preoblikovan Dinamo, da počnemo jednu novu priču.

Svetinja se ne prodaje i ovim putem poručujem: nećete prodati Dinamo!” kazao je Sladoljev.

Maras: ‘Odgovorni ste to zaustaviti’

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras također je dao podršku navijačima i Zagrepčanima da sačuvaju, kako je kazao, vrijednost Grada Zagreba i ono što je u korijenu i u genima Grada Zagreba, a to je Dinamo.

Moramo upozoriti ovdje sve odgovorne i tražiti od Gradske skupštine i zagrebačkog gradonačelnika da zaustave prodaju kluba jednoj osobi koja taj klub na neki način iskorištava već godina, ja bih rekao desetljećima. Kao što znate, sukladno Zakonu u sportu, privatizacija je pokrenuta. Grad Zagreb može odlučiti što će napraviti, može se i ne mora u nju uključiti. Upozoravamo na mogućnost koja je vrlo vjerojatno s obzirom na bratske odnose između Bandića i Mamića, zbog čega je moguće da Bandić prepusti Mamiću i društvu, Upravi i skupštini i ljudima koji biraju sami sebe, vrijednost koja je ugrađena u korijene Grada Zagreba. To je nešto previše vrijedno i ne smije se dopustiti.

Upozoravam Gradsku skupštinu i Milana Bandića da ako dođe do privatizacije, većina građana će protiv toga dići glas i otvoreno se suprostaviti.

Dajemo potporu udruzi navijača koja je danas pokrenula akciju i dijelila letke pred Gradskom skupštinom.

Dajemo podršku svima onima koji žele da Dinamo ostane klub navijača, klub onih koji za njega navijaju i koji ga vole, i da se napravi model po kojem bi Dinamo funkcionirao kao i najveći svjetski klubovi.
Da navijači koji plaćaju godišnju kartu ili članstvo u klubu navijača mogu birati tko će taj klub voditi. Ako može Barcelona, Real Madrid, ne vidimo zašto ne može Dinamo.

Ono što nas plaši je to da bez obzira što neki deklarativno nisu za ovo vodstvo u Dinamu, vezano uz političke stranke, ipak je Zdravo Mamić dugi niz godina prst i nokat s HDZ-om.

Ako se sjećate scena gdje je ponosno iskakao iz publike na općim saborima HDZ-a, donirao HDZ-u, bio vjeran i vrlo dobar prijatelj s gospođom Kolindom Grabar Kitarović. Zdravko Mamić ima podršku HDZ-a i na to moramo upozoriti. To se ne smije dopustiti.

Dinamo je zagrebački, od svih građana i ne samo od Zagreba, već i hrvatski. Poruka Bandiću i Gradskoj skupštini: odgovorni ste to zaustaviti!” poručio je Maras.


Komentari