Navijač Dinama dobio tužbu na Ustavnom sudu: Majica s prekriženom glavom Zdravka Mamića ne poziva na nasilje

Tomislav Rukavina, navijač Dinama, “dobio” je tužbu na Ustavnom sudu, a koju je podnio jer su mu redari 2013. godine zabranili ulazak na maksimirski stadion jer je ispod jakne nosio crnu majicu s likom, prekriženog crvenom bojom, Zdravka Mamića, prenosi Jutarnji list.

Obrazloženje redara je bilo da takva majica može poticati na nasilje. Revoltiran odlukom redara Tomislav Rukavina podiže prvo tužbu Općinskom sudu u Zagrebu, koju i 2014. dobiva, prenosi Slobodna Dalmacija. No, Dinamo se žalio na presudu, ali Tomislav nije htio odustati. Tako je 2019. podnio Ustavnu tužbu, koja je i danas usvojena.

Foto: Facebook

Ranije u obrazloženju Ustavni sud je objasnio da “miješanje u podnositeljevo pravo na slobodu izražavanja, u okolnostima konkretnog slučaja, nije bilo nužno u demokratskom društvu, a donošenjem osporene presude kojom je odbijen tužbeni zahtjev podnositelja radi naknade štete zbog povrede prava osobnosti država je propustila ispuniti svoje pozitivne obveze vezane uz zaštitu prava na slobodu izražavanja”.


Komentari