NAVALA U RECIKLAŽNIM DVORIŠTIMA: Zagrepčani pohrlili po besplatne vrećice, ovo su načini na koje možete doći do njih

Ilustracija (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Od subote je započela primjena novog modela sakupljanja miješanog komunalnog otpada u gradu Zagrebu, a već prvi dan Zagrepčani su pokazali veliki interes za reciklažna dvorišta. Razlog navale nije povećana svijest koja se rodila s 1. listopada već – besplatne vrećice.

“Veliki interes građana danas za reciklažna dvorišta. Preko 1.000 njih donijelo je otpad i došlo podići svoje besplatne ZG vrećice. Učinite to i vi danas i sutra iznimno čak do 20 sati”, poručili su iz Grada.

Preuzimanje besplatnih vrećica

Novi model predviđa i pravo na umanjenje cijene javne usluge u vidu besplatnih ZG vrećica.

Korisnici usluge iz kategorije kućanstvo mogu ostvariti pravo na 4 besplatne vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada mjesečno u slučaju ako redovno predaju otpad na reciklažno dvorište ili kompostiraju biootpad ili u kućanstvu stanuje dijete starosti do 3 godine ili odrasla osoba koja koristi pelene.

Pravo na besplatne vrećice može se ostvariti samo po jednoj od navedene četiri osnove!

Kućanstva koja recikliraju otpad i time smanjuju količine miješanog komunalnog otpada te tijekom mjeseca najmanje jedanput predaju otpad na reciklažno dvorište imaju pravo na 4 besplatne vrećice za miješani komunalni otpad mjesečno. Pravo se ostvaruje nakon 5 mjeseci kada se preuzimaju 2 paketa x 10 komada vrećica od 10 l.

Kako bi potaknuli korisnike na pravilno odvajanje otpada i korištenje reciklažnih dvorišta, svi korisnici koji tijekom listopada predaju otpad iz kućanstva na reciklažno dvorište podružnice Čistoća, preuzimaju odmah 1 paket od 10  besplatnih vrećica za miješani komunalni otpad od 10 litara.

Na reciklažnom dvorištu prilikom predaje otpada obavezno treba predočiti bar kod s uplatnice sa sistemskim brojem obveznika i sistemskim brojem obračunskog mjesta te osobnu iskaznicu.

Informacije o adresama i radnom vremenu reciklažnih dvorišta kao i vrstama otpada koje zaprimaju možete pronaći u letku: Reciklažna dvorišta.

Kompostiranjem do besplatnih vrećica

Kućanstva koja kompostiraju također mogu dostaviti Izjavu o kompostiranju kojom se ujedno daje suglasnost podružnici Čistoća za izvršenje terenske provjere s ciljem utvrđivanja kompostira li kućanstvo zaista otpad.

Izjavu mogu dati samo korisnici usluga iz kategorije kućanstva koji žive u obiteljskim kućama.

Slijedom dostavljene potpisane izjave, djelatnici podružnice Čistoća obići će sva ta obračunska mjesta te će, nakon provjere, korisniku uručiti količine besplatnih ZG vrećica za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l). Kako se za svako takvo obračunsko mjesto neće više organizirati odvoz biootpada, također će tom prigodom biti uklonjen i spremnik za biootpad koji je prethodno dodijeljen za navedeno obračunsko mjesto.

Izjava se može poslati na e-mail: [email protected] ili predati osobno u poslovnice Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i pokretni ured, gdje se ista može i ispuniti.

Ostala prava kućanstava na umanjenje cijene

Pravo na umanjenje cijene u vidu besplatnih ZG vrećica imaju i kućanstva u kojima stanuje dijete starosti do 3 godine ili odrasla osoba koja koristi pelene: ako u kućanstvu stanuje dijete starosti do 3 godine koje koristi pelene – dostavom rodnog lista i potvrde o prebivalištu djeteta, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica od 10 l).

Ako u kućanstvu stanuje odrasla osoba koja koristi pelene – dostavom potvrde liječnika ili HZZO-a o nužnosti korištenja pelena za odrasle i potvrde o prebivalištu osobe ili preslike osobne iskaznice, ostvaruje se pravo na količine za 10 mjeseci (4 paketa x 10 komada vrećica pojedinačnog volumena 20 l)

Obrazac – korištenje pelena

Tražena dokumentacija za ostvarivanje prava može se dostaviti na e-mail: [email protected] ili osobno u poslovnice Holding centra: Ulica grada Vukovara 41, Dubečka ulica 2 i u Pokretnom uredu, gdje se mogu i preuzeti besplatne vrećice u uredovno radno vrijeme uz predočenje računa za usluge podružnice Čistoća.

Iznimno – preuzimanje besplatnih vrećica tijekom ovog vikenda

S obzirom da početak primjene novog modela sakupljanja miješanog komunalnog otpada započinje ovaj vikend, za kategorije korisnika koji ostvaruju pravo na umanjenje cijene javne usluge s osnove korištenja pelena, preuzimanje besplatnih vrećica bit će organizirano iznimno i van radnog vremena poslovnica Holding centra prema sljedećem rasporedu:

Holding centar
Ulica grada Vukovara 41
1. i 2. listopada 2022.
od 8 do 20 sati

Dubec
Dubečka cesta 2
1. i 2. listopada 2022.
od 8 do 16 sati

Pokretni ured
Lanište, istočna strana Arene
1.  listopada 2022.
od 12 do 20 sati

Tržnica Špansko
2. listopada
od 8 do 13 sati

Božidara Magovca/Mamutica (kod crkve)
2. listopada
od 14 do 20 sati


Komentari