Nastavnici na Facebooku vrijeđali studente kojima predaju: ‘Ruši sve koji ne znaju nek ridaju’

Foto: mef.unizg.hr

“Ono kad završiš s usmenim ispitima i strah te u kojem ćeš stanju naći svoj auto na parkingu”, napisao je na Facebooku docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te izazvao lavinu komentara.

Svojim komentarom na ovu objavu studente je razbijesnila jedna od nastavnica na spomenutom fakultetu.

“Ma daj lijeni su i nenaučeni misliti i povezivati činjenice. Nikada se neću načuditi kako su uspjeli s tako fenomenalnim ocjenama proći maturu, o kojoj mislim sve najgore pa onda i prijemni. Sve loše što vi ne zaustavite na prvoj godini ispušit ću ja na trećoj. RUŠI SVE KOJI NE ZNAJU NEK RIDAJU. Inače ćemo ridati mi kad ti smislovi diplomiraju i krenu nas liječiti”, napisala je.

U raspravu se otvoreno uključio i dio studenata, koji su kritizirali neprofesionalno ponašanje nastavnika.

“Ne znam da li ste svjesni činjenice da imate otvoreni profil i da cijeli svijet može vidjeti komentare Vas i prof. na račun kolega studenata i budućih liječnika. Razmislite kakvu poruku šaljete populaciji koja je i onako već spremna na linč medicinskih djelatnika, a i dojam o svojoj profesionalnosti koju dajete studentima otvoreno ih komentirajući na društvenim mrežama. Molim Vas da se malo odgovornije ponašate, ako ne zbog sebe samog, onda bar radi ugleda fakulteta i struke”, napisao je student spomenutog fakulteta.

“Ovo zaista nije prikladan način komunikacije i ovakvi statusi su meni osobno dno dna”, složio se drugi student te dodao:

“Ne znam je li to treniranje strogoće, potreba za većom pažnjom i strahopoštovanjem, ili nešto što se misteriozno dogodi kad postaneš docent i sakupiš 200 citata pa zaboraviš kakav si bio kao student i kako si tada razmišljao. Očito ponekad i nastavnik može (i treba) naučiti nešto od nas studenata… A između ostalog, posao nastavnika jest potaknuti na razmišljanje, povezivanje i razumijevanje gradiva kojeg predaje i tumači”.

 

Studentski zbor i uprava Medicinskog fakulteta oštro osudili izjave

Osim što su neprimjerene izjave nastavnika izazvale veliko ogorčenje studenata, izazvale su i osudu Studentskog zbora Medicinskog fakulteta i samog fakulteta.

Njihova očitovanja prenosimo u cijelosti:

“Uprava Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obaviještena je od strane Studentskog zbora i studenata o neprimjerenim izjavama pojedinih nastavnika na društvenim mrežama.

Nastavnici i suradnici Medicinskog fakulteta kao i studenti u svom radu dužni su se pridržavati normi Etičkog kodeksa i općih akata.

Prema Etičkom kodeksu nastavnici, suradnici i studenti osobno odgovaraju za javno izgovorene i napisane riječi. Stoga će se i u ovom slučaju provesti odgovarajuća procedura koja se na našoj instituciji uvijek provodila kod bilo kakvog kršenja Etičkog kodeksa.

Jedna od glavnih misija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je stvaranje poticajnog intelektualnog okružja, uz promociju znanstvenih i humanitarnih aspekata medicinske prakse i uz nastojanje Fakulteta da obrazuje kompetentne zdravstvene djelatnike koji će svojim znanjem unaprijediti medicinsku praksu, obrazovanje i znanost.

Dekan

Prof. dr. sc. Marijan Klarica”.


“Drage studentice i studenti,
obavještavamo vas da smo upoznati s neprimjerenim komentarima dvoje nastavnika Medicinskog fakulteta koji su danas objavljeni na Facebooku.

U navedenim komentarima se na akademski neprihvatljiv i neprofesionalan način vrijeđaju i podcjenjuju studenti i njihovo polaganje ispita.

Kao Studentski zbor, smatramo kako je ovakav način komunikacije i diskreditiranja studenata od strane nastavnika u potpunosti neprihvatljiv te smo o svemu obavijestili Upravu Fakulteta.

Vaš Studentski zbor!”.


 


Komentari