NASTAVLJA SE NERED ZAGREBAČKOG SMEĆA: O stanju se oglasio i bivši ministar zaštite okoliša!

Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

”Ovdje vidimo rezultat neodgovornog, štetnog i klijentelističkog gospodarenja otpadom”, rekao je Mostov bivši ministar zaštite okoliša dr. Slaven Dobrović na današnjoj konferenciji za novinstvo na Žitnjaku u povodu najava da tvrtka „e-Kolektor“ na Žitnjaku ide u stečaj i iza sebe ostavlja nezbrinutih čak 11 tisuća tona otpada i kojekakvog smeća čije su zbrinjavanje građani već platili.

”Ove hrpe plastičnog i drugog otpada već su jednom plaćene, a sad je nastala opasnost da se njihovo zbrinjavanje još jednom naplati građanima. Naplaćena, a neizvršena usluga, plastika očito nečista i za recikliranje neupotrebljiva, velika požarna opasnost i svo zagađenje koje inače u Zagrebu prolazi gotovo neevidentirano u smislu ugroze građana i okoliša. To je posljedica nepostojanja sustava prikupljanja reciklabilnog otpada uz osiguranje odgovornosti na svim razinama”, kazao je Slaven Dobrović, napominjući da se u mnogočemu sličan scenarij priprema samo nekoliko kilometara dalje.

”Slično je i par kilometara dalje gdje se na zbrinjavanju otpadnog komunalnog mulja sa zagrebačkog pročistača gradi klijentelistički biznis. Umjesto da se organizira program podizanja biomase na tlima niže kvalitete, uz industriju i prometnice, i za tu namjeru koristi ovaj mulj jer se time koriste vrijedni nutrijenti i organska tvar, što je opet kružno gospodarenje otpadom, zagrebačka se javnost priprema za „nužnost“ novog troška od 49 milijuna kuna javnog novca. Dakle, umjesto korisne primjene smišlja se zbrinjavanje za koje opet treba izdvojiti golemi novac. U Zagrebu se umjesto otpada i sirovina recikliraju samo troškovi i štete tako da će građani još pričekati dizanje Zagreba s posljednjeg mjesta u pogledu gospodarenja otpadom u Europskoj uniji”, dovršio je.


Komentari