Nastavak sjednice Gradske skupštine: Sporna točka povučena s Dnevnog reda

FOTO: Zagreb.info

Gradska skupština u ponedjeljak je nastavila sa 6. sjednicom. Podsjetimo, sjednica je prekinuta u četvrtak nakon višesatne rasprave o prijedlogu Proračuna za 2018.godinu koji je na koncu izglasan.

Treća točka, s kojom se i nastavila sjednica, Program održavanja javnoprometnih površina, izglasana je bez dulje rasprave. Zastupnici su donijeli i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, kao i Prostorni plan Grada Zagreba.

Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja donesena je nakon žustre rasprave među zastupnicima, a kojoj su se najviše protivili zastupnici Lijevog bloka, nazvavši ovu Odluku, kojom bi bilo omogućeno dodjeljivanje rezerviranih parkirališnih mjesta pravnim i fizičkim osobama – “desničarskom”.

Naime, ovom Odlukom parkirališna mjesta dodijelila bi se  državnim tijelima, sudbenoj vlasti, tijelima jedinica lokalne i područne samouprave, veleposlanstvima, konzulatima te obrtnicima za obavljanje njihovih djelatnosti.

Prijedlog odluke o određivanju poslova odvodnje atmosferskih voda koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba kojom bi se  poslovi  odvodnje atmosferskih vođa povjerili privatnoj tvrtki putem javnog natječaja, izazvao je veliki otpor zastupnika Kluba lijevog bloka i SDP – a. Ovi zastupnici najavili su da će napustiti dvoranu tijekom glasovanja o ovoj točki te će na taj načini srušiti kvorum i onemogućiti izglasavanje Prijedloga.


Povodom takvog istupa i odluke porazgovarali smo sa SDP-ovim Matejem Mišićem i Tomislavom Tomaševićem iz Zagreb je naš, ali i predsjednikom Skupštine Andrijom Mikulićem.

Tomašević: ‘Nećemo činiti kvorum’

“Bilo je novotehničkih izmjena od strane predlagatelja, međutim, i dalje stoje dileme može li se ovakav posao povjeriti privatnom poduzeću a da je to u skladu sa Zakonom o vodama i Zakonom.
Čak i da je ta odluka u skladu sa zakonom, mi ćemo svakako glasati protiv ovakve odluke budući da je ili očito riječ o nesposobnosti Vodoopskrbe i odvodnje da na vrijeme osigura sve kapacitete tako da može u potpunosti to poduzeće obavljati posao u svih 17 vijeća gradske četvrti, a ne samo u 7, ili se zapravo radi o tome da se od početka namješta taj posao određenom privatnom poduzeću koje će tako zaraditi.  Čini mi se ipak da se radi o ovom drugom s obzirom na informacije koje smo čuli u Skupštini.

Ne samo da ćemo glasati protiv nego zajedno s drugim kolegama iz oporbe nećemo činiti kvorum kada će se glasati o tome. Ukoliko uspiju skupiti zastupnike iz svoje vladajuće većine, budući da su tražili stanku dugu sat i pol, mi ćemo u svakom slučaju glasati protiv. Na taj način mi smo konstruktivni, sudjelovali smo u raspravi, nismo rušili kvorum oko drugih točaka, međutim, ne možemo dozvoliti da netko na leđima građana ostvaruje profit i da se to prikazuje kao nesposobnost gradske uprave”, zaključio je Tomašević.

Klub zastupnika SDP-a podržao je Klub zastupnika lijevog bloka i rušenje kvoruma, a Mišić se slaže s Tomaševićem da je stanka od sat i pol određena upravo zato da bi većina skupila dovoljno zastupnika iz vladajuće većine.

Mišić: ‘Ovo bi bilo štetno za Zagrepčane’

“Klub zastupnika SDP-a zajedno sa svim ostalim zastupnicima oporbe neće sudjelovati u glasanju ove točke dnevnog reda. Tražili smo da se ova točka privremeno povuče s dnevnog reda i sjednice zato što postoji opravdana sumnja da ova odluka nije u skladu sa zakonom. Velika šteta bi nastala za Zagreb i Zagrepčane kada bi se ova odluka danas donijela, a nakon toga ispalo da nije u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i sa Zakonom o vodama.

Za tri tjedna je sljedeća sjednica Skupštine. Za početak tražimo da se odgodi glasanje o ovoj točki dnevnog reda. Bila u skladu sa zakonom ili ne, štetna je za građane. Vodoopskrba i odvodnja je prevelika firma da ne bi mogla sama osigurati potrebe građana iz aspekta zbog kojeg je osnovana. Ako se skupi kvorum, bilo sada, bilo na sljedećoj sjednici, ne možemo glasati za odluku po kojoj se u deset gradskih četvrti poslovi odvodnje daju u ruke privatnika jer tu odluku smatram da je u suprotnosti s interesima građana, a nadamo se da ćemo utvrditi je li uopće u skladu s postojećim pravnim nalogom”, kazao je Mišić.

Upitali smo ga slaže li se s kolegom Tomislavom Tomaševićem da je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić odredio ovako veliku stanku zbog skupljanja većine,

“Predsjednik Skupštine je netradicionalnu stanku odredio. U četvrtak je stanka bila u 14.45, a danas je stanka određena već u 13 sati. Do ove sjednice imali smo praksu da je stanka u trajanju od sat vremena, a sada je u trajanju od sat i pol. Dva zastupnika vladajuće većine fale, na današnju sjednicu nisu uopće došli. Hoće li se netko od njih pojaviti do 14.30, to je pitanje. Trebali bismo svi zajedno, pa tako i vladajuća većina, razmišljati o interesima građanima, a ako će gledati na interese građana, prije svega bi im cilj trebao biti da donose odluke koje su u skladu sa zakonom.

U tom slučaju će skinuti ovu točku s dnevnog reda i pripremiti kvalitetniji prijedlog odredbe za sljedeću sjednicu u prosincu, ali neovisno o tome možemo samo izraziti nadu da će vladajući i gradonačelnik Grada Zagreba odustati od ove točke dnevnog reda i da će se riješiti određeni problemi koji postoje u Vodoopskrbi i odvodnji kako bi mogli nastaviti obavljati svoje poslove i zbog čega su uopće osnovane od strane Grada Zagreba”, zaključio je Mišić.

Mikulić: ‘Ovakav potez je pitanje morala’

“Vidjeli ste da je određeni klub zatražio stanku, što sam ja apsolutno odobrio i proglasio stanku do 14.30 da kolege mogu ići na ručak kao i svaki put kad je Skupština. Kada bi svi poznavali poslovnik onako kako bi trebali, onda bi puno brže i efikasnije išao tijek sjednice. Međutim, poslovne mogućnosti su takve, nemam ništa protiv. Ako treba, zasjedat ćemo određeni broj dana dok god ne iscrpimo sve točke dnevnog reda. Nikad nisam za to da se destruktivno radi i na način da se nekome prijeti da hoće ili neće imati kvorum. Ako već radite po modelu i da radite destruktivno i da ne držite kvorum i nemate većinu, onda je pitanje što je s moralom tih ljudi.

Ovdje je svatko od nas dobio povjerenje da zastupa Zagrepčane, mislim da trebamo ovaj posao raditi kao i svaki drugi. Ovdje nam je radno mjesto, moramo argumentirano razgovarati. Apsolutno je legitimno, legalno i apsolutno da oporba, manjina , da napusti dvoranu, jednostavno ne drži kvorum – to je pravo manjine u svakom trenutku. Građani će ocijeniti je li to dobar ili loš potez”, smatra Mikulić.

Novinari su konstatirali da je Mikulić jutros imao žestokih komentara i rekao da oni koji se stalno drže dugih rasprava i govore o povredi poslovnika ujutro ne dolaze na posao.

“S jedne strane imate kolege koji inzistiraju da se vrlo čvrsto primjenjuje Poslovnik, što meni odgovara, ali ako to tražite na jednoj sjednici, morate poštivati i drugu sjednicu sjednicu i doći točno na svoje radno mjesto u određeno vrijeme jer za to primate plaću”, smatra Mikulić.

Novinari su upitali Mikulića je li ova stanka napravljena da bi zastupnici mogli otići na ručak ili da većina skupi kvorum.

“Određeni klub je tražio stanku. Predsjednik Skupštine to mora odobriti. Ja sam to učinio kao i svaki put dosad. Ne vidim tu ništa sporno. U 14.30 ćete dobiti odgovor na Vaš upit. Dok se ne iscrpe točke dnevnog reda, Skupština može trajati ‘more’, koliko god je za to potrebno vremena. To je pitanje svakog od zastupnika”, kazao je Mikulić.

Nakon pauze od sat i trideset minuta, ova je točka povučena s Dnevnog reda, a zastupnici su nastavili sa sjednicom.

 

Komentari

loading...
-->