Naša novinarka testirala se na koronavirus: Evo kako i gdje to najbrže napraviti

Zagrepčane je posljednjih dana lovilo pravo korona ludilo. Metropola je iz dana u dan bila pri vrhu ‘crne’ ljestvice po broju novih slučajeva zaraze, a bilježila je i rekordne brojke građana koji su se išli testirati na Covid-19.

Epidemiolozi vape da su na izdisaju, posla je bilo preko glave a onda ih je zadesila i dodatna nesreća koja im je maksimalno otežala posao – virus je ušao u Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija štampar i cijela jedna smjena epidemiologa trenutno se nalazi u samoizolaciji! Ova situacija naljutila je i ministra Beroša koji je izjavio da je najviše ljut na sebe, ali da su situaciju otežale države koje traže testiranje na koronu za sve koji ih Hrvatske ulaze u njihove zemlje.

Najveća je nesreća u tome što je ova ustanova jedina u Zagrebu koja vrši testiranja, dok se brisevi mogu uzeti i na tri druge lokacije – to su Dom zdravlja Zagreb – Zapad na Prilazu baruna Filipovića 11, Dom zdravlja Zagreb – Centar na Aveniji Većeslava Holjevca 22, te Dom zdravlja Zagreb Istok u Grižanskoj ulici 4.

Gužve za testiranje na Covid-19 inače su zabilježe samo pred Štamparom, dok ih na drugim lokacijama gotovo da i nema. Osobno sam išla u Dom zdravlja Zagreb – Centar koji se nalazi u Novom Zagrebu na Aveniji Većeslava Holjevca 22.

Kako sam dobila uputu da se moram testirati?

Mnogi se ovih dana pitaju trebaju li se testirati ili radije izbjeći dodatno opterećenje zdravstvenog sustava? Iz mog iskustva, liječnici bi radije da odete napraviti test nego da ih ‘ne opterećujete’. No opet, ne trebate se testirati bez veze, ako nemate apsolutno nikakvih simptoma i uz to znate da niste bili na rizičnim lokacijama i u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima, vjerojatno čete samo stvarati gužvu pred Štamparom. Naime, na drugim se lokacijama testiranje provodi isključivo po uputi liječnika.

U ovom slučaju, uputnicu mi je liječnik izdao elektronskim putem nakon što sam mu poslala mail u kojem sam od njega tražila savjet. Imala sam blagu povišenu temperaturu koja je bila prilično čvrsto povezana s konkretnim zdravstvenim stanjem nevezanim uz koronavirus. No, s obzirom na to da sam se šest dana radnije vratila iz Šibenika gdje sam posjetila jedan glazbeni festival, liječnik mi je rekao da bi se svakako trebala testirati i u međuvremenu pokušati raditi od kuće.

On me odmah naručio na testiranje u spomenuti dom zdravlja jer i inače spadam pod DZ centar, samo na drugoj lokaciji. Kada na testiranje idete ovim putem čekanje je zaista minimalno. Kažu vam točno vrijeme kada morate doći tamo, i sve je gotovo vrlo brzo.

Nije bilo gužvi, ali bilo je prilično neugodno

Sigurno ste vidjeli videe testiranja na Covid-19 u kojima liječnici tanki štapić guraju duboko u nosnicu, a testirani ljudi redovito rade grimase kojima jasno pokazuju da im ovo baš i nije najugodnije iskustvo u životu. E pa točno takav je osjećaj testiranja. Bez brige, ono ne boli ali je upravo poput spomenute grimase – bilo je neugodno. Sreća je u tome da je sve gotovo u roku do najviše deset sekundi, tako da samo iskustvo zaista nije toliko strašno.

Kao što sam već spomenula, nije bilo gužvi i na red sam došla odmah. Iako je bila omanja kolona automobila, činilo se da se blaga prednost daje pješacima kako ne bi stajali na suncu. Iznimno ljubazne djelatnice DZ Centar u Sigetu rekle su mi da ću na nalaz morati čekati dva dana, upravo zbog situacije s koronom u Štamparu, a da bi se inače čekalo samo jedan dan.

Na žalost, uputnicu možete tražiti samo ako ste imali bilo kakav simptom i to je jedini način da izbjegnete čekanja i plaćanje. Ako test trebate obaviti samo radi putovanja u inozemstvo, ovaj članak za vas ne nudi sretne vijesti. Testiranje na zahtjev radi administrativno-pravnih (npr. put u inozemstvo i sl.) ili drugih osobnih razloga moguće je provesti samo uz plaćanje, a za to ćete ipak trebati čekati u redu pred Štamparom i izdvojiti 698.21 kuna, a plaćanje je moguće provesti isključivo prije samog testiranja uplatom na račun Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Zagrebu danas rekordan broj uzoraka testiranih na koronu, gužve na testiranje i dalje rastu


Komentari