Napravio zaokret u karijeri i postao uspješniji no ikada! Zagrepčanin osnovao najmoderniju farmu goveda u susjednoj BiH

Izvor: Facebook

Da se upornost i rad isplati, svjedoči priča 30-godišnjeg Zagrepčanina Mate Omazića.  S obzirom na to da je rodom iz Livna, Mate je odlučio pokrenuti biznis u tom kraju.  Iako se njegova profesija veže uz računalstvo i elektrotehniku, odlučio je napraviti zaokret u karijeri. Uz podršku EU4Business projekta kojeg financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, ovaj 30-godišnjak postao je vlasnik najmodernije farme goveda u susjednoj BiH.

Na ovu veliku promjenu u karijeri, ali i životu odlučio se spontano, no nije požalio ni trenutka.

“Prve godine sam kupio 24 grla, a sada ih imamo oko 150. Prvi smo u Bosni i Hercegovini uvezli pasminu goveda Salers koja dolaze sa francuskih planinskih područja sličnih našim. Iz našeg se stada tijekom zadnjih pet godina formiralo preko desetak drugih matičnih stada”, objašnjava Mate za Večernji.

Zahvaljujući projektu EU4Business, njegova farma “Podhum” dobila je bespovratna financijska sredstva u iznosu od preko 130.000 KM, a ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 218.000 KM.

Uz pomoć navedenih sredstava na farmi su unaprijeđeni procesi uzgoja goveda, a Mate ističe da im je pored zdravlja životinja, stalo i do okoliša i održivog razvoja, a projekt im je iznimno pomogao da to ostvare.

Naime, farma je investirala u poseban sustav nadzora goveda pomoću ogrlica sa GPS signalom.

“Mi nemamo štalu, ali vodimo iznimno veliku brigu o našim govedima. Preko ovih ogrlica sada ćemo točno znati gdje je određeno govedo, trasu kretanja, temperaturu svakog pojedinačno. Velika je površina na kojoj su naša goveda i može im se nešto dogoditi bez našeg znanja. Sada ćemo znati jer se podaci prikupljaju i preko posebne mreže dostupni su nama na mobilnoj aplikaciji”, kaže Mate.

Na farmi je napravljen i vodovod  sa sedam termo pojilica koji omogućuje opskrbu pašnjaka čistom vodom, a podstavljene su i električne ograde te moderni sustavi za proizvodnju i pohranu energije.

“Koralni park je preduvjet za bavljenjem uzgojem. Dizajnirali smo ga više od godinu dana koristeći nacrte sa Sveučilišta u Koloradu i naše petogodišnje znanje bavljenja ovim poslom. Uzgojno-selekcijski proces i napredak genetike nam je iznimno bitan, a to ćemo uspjeti provoditi sa ovim sustavom”, ističe Mate.


Komentari