NAPOKON DOBIVAJU VODU: Besplatni priključci za 2000 stanovnika

wiki

Stanovnici Hrvatskog Leskovca i Kozari puteva koji su napokon dočekali izgradnju kanalizacije i vodovoda.

U više od 2000 kuća u Hrvatskom Leskovcu i Kozarim putevima napokon će dobiti vodovod i kanalizaciju. Priključci će za stanovnike biti besplatni.

Ova dva naselja najviše su profitirala od nedavne Bandićeve odluke da se priključci za vodu više neće plaćati. Naime, kod njih kanalizacije nije bilo, a zbog visokih cijena proteklih se godina tek dio njih priključio na vodu.

Zbog ovoga će svako kućanstvo uštedjeti 10 do 20 tisuća kuna, a budući da se kroz oba naselja provodi i plin, oni koji to žele ipak će morati izdvojiti 6 do 12 tisuća kuna.

Dodatan novac u budžetu

Vodu imamo iz bunara baš kao u mom rodnom Zagorju ili muževoj Slavoniji, a kanalizacija odlazi u septičku jamu koju praznimo svakog mjeseca. Za svaku je pohvalu da dobijemo besplatne priključke jer ćemo plaćati svakog mjeseca račune i puniti gradsku blagajnu – kazala je Leskovčanka Zdenka Dikanić za Večernji.

Malo dalje od njezine kuće stanuje Zlatko Draginić koji je predao zahtjeve za priključak za vodu i kanalizaciju.

“Još je moj pokojni otac 1973. platio kroz građevinsku dozvolu sve priključke i od tada se nadamo vodi i kanalizaciji pa vjerujem da je i on sada sretan što se ovo napokon događa”, rekao je Draginić. Ništa drugačije ne živi ni Samir Mučoli. Bunar i septička jama ono su čime se služi do dolaska vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, a budući da u jednoj kući stanuje majka, a u drugoj on, za četiri priključka trebao bi platiti više od 40 tisuća kuna.

Vodovodne su cijevi postavljene prije 12 godina, no priključci su skupi. Drago nam je da smo ovo doživjeli nakon 40 godina obećanja i za svaku je pohvalu odluka da se možemo besplatno priključiti”, istaknuo je Mučoli.

Jedan od onih koji su otprije prikopčani na vodu je Ilija Rašić, koji nije razočaran što će njegovi susjedi dobiti besplatno taj priključak.

Nešto dalje, ista situacija

Kozari putevi udaljeni su 25 kilometara, ali situacija je gotovo ista. Jedina razlika je to da je prije kroz dio naselja prošla i voda i kanalizacija, no da je sve učinjeno na divlje. Ondje je oko 1200 kuća do kojih se radi kanalizacija, a velik je broj onih koji će prijaviti svoje ilegalne priključke na vodu.

“Vodu imamo, a kanalizacija je prije dva tjedna izgrađena nekoliko metara od naše kuće. Rekli su nam da predamo zahtjev, da priključak nećemo morati platiti i da je naše samo da spojimo kuće na šaht”, govori Jure Macan.

Njegova susjeda Rada Bogojević također je legalno priključena na vodu, no raduje se priključenju na kanalizaciju.

Svaki mjesec dajem 200 kuna od svoje male mirovine za čišćenje. Nadam se da će mi to besplatno učiniti i da ćemo napokon imati sve kao ostali Zagrepčani”, rekla je Rada Bogojević novinaru Večernjeg.

Ipak postoje i oni koji još uvijek nemaju ni jedno ni drugo pa vodu iz bunara pumpaju hidroforom.

Prijavite ilegalne priključke

Damir Tabaković, predsjednik MO Kozari putevi kazao je da je kroz dio naselja kanalizacija rekonstruirana s obzirom da je stara građena 1960-ih godina iz samodoprinosa te nije građena po standardima dok je dio kuća tek sada dobio kanalizaciju. Riječ je o prinbližno 1200 kuća od kojih se neke tek sada priključuju na vodu ili to rade po pravilima jer su do sada bile spojene ilegalno.

“Svi građani koji imaju ilegalne priključke trebaju se javiti, čak i u slučaju da imaju brojilo od vodovoda koje je označeno crvenom bojom. Svatko zna je li platio priključak ili ne pa ako nije ima priliku legalizirati status besplatno pa molim sve stanovnike da to čim prije i učine”, rekao je Tabaković za Večernjak.

Direktorica Vodovoda i odvodnje Štefica Mihalic kazala je da je nova Odluka o priključenju na komunalne vodne građevine kojom Grad Zagreb u vidu financijske potpore građanima, za kategoriju kućanstva, nadoknađuje troškove izgradnje priključaka na komunalne vodne građevine, rezultirala znatnim porastom predanih zahtjeva.

“Dinamika predaje zahtjeva je oko 70 dnevno gdje je od stupanja na snagu odluke predano već 2000 zahtjeva. Svakako apeliramo na građane da i dalje predaju zahtjeve te napominjemo da je reguliranje statusa u vidu financijske pomoći Grada Zagreba moguće ostvariti do 31.12.2016. godine”, pozvala je Mihalic.

 


Komentari