NAPLATA ODVOZA OTPADA BILA JE NEZAKONITA: Možete tražiti i povrat novca

FOTO: Ivan Ramađa

Vječiti problemi s otpadom.

Sud je potvrdio da je naplata prikupljanja i odvoza bila nezakonita. Građani su godinu dana plaćali smeće koje nije postojalo i koje nije njihovo.

“Imamo sustav, sve je posebno. Plastika, posebno staklo, posebno papir i posebno kontejner u koji stavljamo sve”., kaže Slobodan iz Zagreba koji vodi brigu o otpadu u svojem kućanstvu.Iznenadio se, kaže, kada je čuo da je posljednjih godinu dana nezakonito plaćao prikupljanje i odvoz smeća.

“Naš ulaz ima 136 stanova. Sada vi računajte. Treba staviti cifre da jedan stan plaća 10 kuna, a ako ih ima u stanu, na primjer četvero, onda 100 kuna”, kaže Slobodan.

Jedan sugrađanin ipak se izborio za pravdu  i dokazao da su Zagrepčani plaćali ono što nisu trebali. Potvrdio je ovo i Visoki upravni sud.

Možete tužiti Holding

“U obrazloženju odluke jasno je navedeno da je odluka u suprotnosti sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom”, kaže odvjetnik Veljko Miljević za Dnevnik.hr

Prema zakonu, građanima se smije naplaćivati samo stvarna odvezena količina otpada. Gradonačelnik Milan Bandić ne želi o ovome govoriti, iako je u pitanju zagrebačka tvrtka.

“Koliko god vi mene pitali ja ću vas uputiti na Čistoću”, poručuje Bandić.

Pravnik Miljević pak tvrdi da je tu riječ o bogaćenju bez razloga na strani grada, što znači da će svi građani koji su do sada plaćali odvoz smeća prema odluci iz 2014. i cjeniku iz 2015. imati pravo na povrat preplaćenih sredstava.

Osim što prevareni građani mogu tužiti Holding, dok se ne usklade nova i zakonita odluka i cjenik koji Holding najavljuje – odvoz smeća ne moraju plaćati.

>>>IZ HOLDINGA još uvijek nema konkretnog riješenja za obračun odvoza otpada

>>>PREKIPJELO IM: Istresli hrpu smeća ispred Gradskog poglavarstva (FOTO)


Komentari