NAPETA BITKA ZA ETER! Frekvenciju ‘Stojedinice’ žele Čermak i Tedeschi, a spominje se i Pripuz

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vijeće za elektroničke medije (VEM) otvorilo je prošlog tjedna osam ponuda za koncesiju na 101 MHz, a, osim donedavnog koncesionara Radija 101, prijavile su se i tvrtke povezane s poduzetnicima Emilom Tedeschijem i Ivanom Čermakom, kao i neke za koje se sumnja da imaju prikrivene vlasnike.

Na frekvenciji 101 MHz do ponoći 31. svibnja emitirao je nekad kultni Radio 101, čiji je vlasnik Thomas Alexander Thimme izgubio koncesiju i ”ispao” iz etera jer je na ranijem natječaju tijekom svibnja VEM odbio njihovu ponudu zbog nepotpune dokumentacije.

Radio 101 d.o.o, tvrtka tog njemačkog poduzetnika, predala je izvan roka potvrdu o podmirenju poreznih obaveza, kao i nedostatnu potvrdu o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje. Osim toga, u medijima su se navodili nagomilani dugovi ‘Stojedinice’, ali i blokade poslovanja, piše Index.

Drugi ponuditelj na tom propalom natječaju bio je Top radio d.o.o, čiji je u sudskom registru upisani vlasnik Ivan Jurić Kaćunić prije odlučivanja o koncesiji iznenada povukao svoju ponudu.

No, taj isti Top Radio, kao i Radio 101, ipak su se javili na ponovljeni postupak dodjeljivanja koncesije koji je VEM pokrenuo već 9. lipnja, ali su ovaj put, pomalo neočekivano, dobili i još šest konkurenata, među kojima su i tvrtke nekih moćnih hrvatskih poduzetnika.

Prije svega, to je Zwei 01 d.o.o, tvrtka osnovana i u sudski registar upisana 23. lipnja, za vrijeme trajanja natječaja za 101 MHz, s temeljnim kapitalom od 60.000 kuna i s tri u javnosti poznata osnivača.

Riječ je o Siniši Švecu, nekadašnjem voditelju Radija 101, a danas voditelju zagrebačkog Yammat FM-a. Zwei 01 ima ukupno tri osnivača, a, osim Šveca, tu su i odvjetnik Čedo Prodanović i poduzetnik Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe.

”Tedeschi je preko svojih tvrtki suvlasnik Yammat FM-a s 51 posto pa u ovoj tvrtki, zbog zakonskih ograničenja, ne može imati više od 30 posto vlasništva. Za pretpostaviti je da će ime programa biti Radio 201, ako je suditi po imenu tvrtke”, ističe Zoran Kovačević.

Dodaje i kako je u natjecanju za 101 MHz respektabilni konkurent Tedeschiju i partnerima tvrtka Crodux inženjering d.o.o., iza koje stoji poduzetnik Ivan Čermak, koji, kako Kovačević ističe, doduše nema medijsko iskustvo, ali koji je poslovno i politički vrlo uspješan i moćan.


Komentari