Namirnice koje su ZDRAVE za nas, ali ne i za DJECU

pixabay.com

Svi roditelji svojoj djeci žele najbolje, ali za to im, osim dobre namjere, trebaju i prave namirnice. 

Iako je uravnotežena prehrana jedan od ključnih preduvjeta zdravlja, roditelji moraju imati na umu da je djecu bolje držati podalje nekih namirnica, prenosi zadovoljna.hr.

1.Med

Med je jedna od najzdravijih namirnica, ali se ne smije davati djeci mlađoj od dvije godine. Razlog je tomu što med može sadržavati toksin Clostridium botinolum. Odrasli su imuni na taj toksin, ali nisu mala djeca, tako da postoji opasnost od zaraze botulizmom.

2. Nepasterizirano mlijeko

Poznato je da djeca mlađa od godine dana ne smiju konzumirati kravlje mlijeko jer sadrži za njih neprobavljive proteine. Međutim, u mlađoj dobi također treba izbjegavati kravlje mlijeko koje nije prošlo proces pasterizacije. Iako ga većina smatra zdravijim, domaće mlijeko puno je bakterija koje mlađoj djeci mogu zadati probleme s probavom.

3. Riba

Iako je riba sjajan izvor Omega 3 masnih kiselina, treba biti posebno oprezan s tunom, skušom ili sabljarkom. Ove tri vrste ribe sadrže velike količine žive, koje mogu negativno utjecati na razvoj živčanog sustava djeteta.

4. Citrusno voće

Limun, naranča i grejp puni su zdravoga vitamina C, ali ih također karakterizira i velika kiselost. Konzumacija ovoga voća nije preporučljiva za djecu mlađu od godine dana, kako ne bi došlo do nadraživanja želuca ili kožnog osipa.

5. Hrana koja “napuhava”

S grahom, mahunama i ostalim povrćem koje ima visoki postotak prehrambenih vlakana treba pripaziti. Oni poboljšavaju probavu, ali kod male djece mogu izazvati jake bolove u trbuhu.

 


Komentari