NAKON ZAPALJENOG AUTOMOBILA UBERA: ‘Prestali smo voziti za njih, strah nas je i primamo prijetnje’

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Maskirani muškarci razbili su staklo na automobilu marke Citroen C4 zagrebačkih registarskih oznaka i ubacili u njega zapaljivo sredstvo, a kasnije se doznaje kako je riječ o vozilu Ubera.

“Prestali smo voziti za Uber”, kazao je za večernji zabrinuti vlasnik tvrtke čijeg su vozača u noći na utorak u Zagrebu napala šestorica huligana. Oni su u automobil kod Filozofskog fakulteta u kojem je bio vozač ubacili zapaljivo sredstvo zbog kojeg je automobil odmah planuo.

Radili tek tjedan dana za Uber

Na svu sreću, vozač je uspio pobjeći iz plamtećeg vozila i nije ozlijeđen. Policijska istraga o spomenutom događaju je u tijeku. Vlasnik tvrtke kazao je da odustaje od suradnje s Uberom jer ga je strah. Svjestan je, kaže, da je u nemilom događaju lako mogao stradati i vozač. Ne želi da im se takva situacija ponovi. Njegova tvrtka za Uber radi tek tjedan dana i kaže da su on i njegova dva zaposlenika imali sve potrebne papire za rad, uredno su položili sve potrebne ispite, izdavali su fiskalne račune, dakle sve je bilo legalno.

“Najmanji je problem uništen automobil, ali mogao je stradati vozač ili neki od putnika da je bio u automobilu”, kaže vlasnik tvrtke. A dodatni razlog da odustane od suradnje Uberom su, kako tvrdi, prijetnje koje je dobio.

Kaže kako su mu zaprijetili da neće dobiti licenciju za taksi-prijevoz u Zagrebu, za što se namjerava prijaviti, ako nastavi raditi za Uber.

“Protiv Ubera na legalan način”

– Prepao sam se jako jer je prije napada bila totalna tišina. Najviše sam se prepao da automobil ne eksplodira kad su ga zapalili – rekao nam je vozač. On je, objašnjava, vidio samo jednog napadača koji se sagnuo i probušio gumu, dok je svjedokinja vidjela njih šest. Oni su svi lupali po automobilu i razbijali prozore. Njega taj napad nije obeshrabrio, kako nam je rekao, spreman je ponovno voziti za Uber.

U Uberu su spremni tvrtki dati na korištenje drugo vozilo u zamjenu za ono uništeno, no s obzirom na to da je njen vlasnik prekinuo suradnju, očito od toga neće biti ništa.

Ivan Pilko, zamjenik predsjednika najvećeg taksi-udruženja u Zagrebu Radio taxija, kazao je Večernjem da oni nemaju veze s napadima.

“Poznato je da se mi borimo protiv Ubera, no mi to radimo na legalan način, putem institucija i ovakve napade osuđujemo. Koliko je nama poznato, napad je vezan uz navijački šal i nema veze sa samom politikom Ubera”, rekao je Pilko.

Nadodao je da se protiv Ubera bore jer rade potpuno nezakonito kršeći sve odredbe o taksiranju.

“Pravo na prijevoz putnika imaju taksisti, registrirani autobusni autoprijevoznici i javni gradski prijevoznici. Uber nema taksi-dozvole i taksimetre”, kazao je Pilko te najavio da taksisti iz cijele Hrvatske pripremaju prosvjed.

>>> U NOĆI ZAPALJEN OSOBNI AUTOMOBIL: Nepoznati maskirani muškarci u njega ubacili zapaljivo sredstvo (FOTO)


Komentari