Prometna ludnica na čvoru Jankomir: Radovi će trajati do idućeg ljeta

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Jučer, 19.9.2019. je započeto postavljanje privremene regulacije prometa na autocesti A3 Bregana – Zagreb – Lipovac, u zoni čvora Jankomir zbog opsežnih radova sanacije zapadnog nadvožnjaka iz smjera GP Bregana prema smjeru A2 Zagreb – Macelj i Gradu Zagrebu, te mosta u čvoru iz smjera autoceste A2 Zagreb – Macelj u smjeru čvora Lučko.

Obzirom na činjenicu da je čvor Jankomir jedan od najprometnijih, postavljena je regulacija koja će omogućiti maksimalnu moguću protočnost prometa. Na zapadnom nadvožnjaku Jankomir promet se trenutno vodi po dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Od ponedjeljka 23.09. promet će se voditi jednom prometnom trakom također uz ograničenje brzine od 60 km/h.

U zoni ispod nadvožnjaka, na glavnoj trasi autoceste A3 (u smjeru čvora Lučko i GP Bregana), za promet je zatvorena jedna od prometnih traka u oba smjera, a promet se vodi samo jednim prometnim trakom za svaki smjer uz ograničenje brzine od 80 km/h.

U prvoj fazi sanacije mosta u čvoru Jankomir iz smjera autoceste A2 prema spoju na autocestu A3 u smjeru čvora Lučko, za promet je zatvorena preticajna traka, a promet će se voditi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h. Također, silazni krak čvora iz smjera autoceste A2 u smjeru Grada Zagreba zatvoren je za promet, a promet se vodi obilazno (izlaz Rakitje (A3) – Zagrebačka ulica (ŽC 3064) – ulaz Rakitje (A3)).

Iz smjera Grada Zagreba u smjeru GP Bregana, za promet je zatvorena vozna traka, a promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h. Iz smjera GP Bregana u smjeru Grada Zagreba za promet je zatvorena preticajna traka, a promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 80 km/h.

Most i nadvožnjak u čvoru Jankomir u upotrebi su gotovo 40 godina i do danas na njima nisu izvođeni radovi sanacije. Obzirom na promet tijekom svih ovih godina, nužna je sanacija kako bi se očuvala kvaliteta objekta, a prije svega sigurnost korisnika u prometu.

Radovi uključuju sanaciju cjelokupnog sustava odvodnje, asfaltnog zastora kolnika i hidroizolacije, stupova, servisiranje ležajeva, zamjena postojećih prijelaznih naprava i drugi potrebni radovi. Ovom sanacijom uklonit će se uzroci kao i sama oštećenja, a cilj je postići zadovoljavajuću trajnost i sigurnost konstrukcije kako bi se produžio vijek trajanja.

Radovi na nadvožnjaku i mostu trajati će do lipnja 2020. godine. Međutim, važno je naznačiti kako će se tijekom trajanja radova vršiti promjene postavljenih privremenih regulacija prometa, a sve sukladno fazama radova te potrebi osiguranja zone radova, ali i sigurnosti prometa na autocesti.


Komentari