NAKON SAMO TRI GODINE VARŠAVSKA U RASULU: Evo na što se troši novac iz džepa građana (FOTO)

Radovi u Varšavskoj

Toliko puta prerovana u samo par godina, a svaki put razlog je sve apsurdniji…

“Ovo je smiješno, što se radi ovom gradu i nama koji u blizini živimo. Opet će biti radovi za par godina i tako u nedogled”, rekao nam je Boris.

Radovi u Varšavskoj
Radovi u Varšavskoj

“Ma ne znam što bih komentirala. Očito je da si opet hoće netko staviti novce u džep”, rekla nam je ogorčena prolaznica. Došavši na lokaciju prvo što smo primijetili bio je bager nasred pješačke zone i mnoštvo građana koji su ispijali svoju jutarnju kavu. Da se ova ulica pretvorila u jednu veliku “birtiju” to je jasno već odavno, no da se smanjila i prohodnost pješaka, to je ipak malo previše.

“Pa nemamo gdje hodati. Mislim strašno”, rekla nam je starija gospođa koja je išla po buket cvijeća na Cvjetni trg.

Granitne ploče postavljene 2012.
Granitne ploče postavljene 2012.

“Opet čupaju te kocke. Pa nije ni čudo, kada su sve to nekvalitetno napravili“, komentar je jednog našeg sugovornika.

11910644_1470082623318547_1835335730_n

“Kak je Bandić to tak ko’ grom iz vedra neba napravio, nije ni čudo da sad izgledaju tak’ kak’ izgledaju”, rekao je Marko. Na naše pitanje do kad će trajati radovi, radnik kojeg smo tamo susreli rekao nam je kako ne zna točan rok. “Još sve moramo vidjeti. Tek radimo ovaj dio, a moramo sve do dole. Ali, ne bih puno komentirao, ne znam ništa”.

Iako se mnogi građani bune ponovnim radovima u Varšavskoj, nekima je svejedno.

11938932_1470082396651903_976133528_n

“Ma tak mi je svejedno više. Ja tu dođem popiti kavu i to je sve”, rekla nam je mlada Zagrepčanka. No, svi su se složili kako su dostavna vozila kriva za ovu trenutnu situaciju.

“Ma tu nema govora, sigurno nije popucalo zbog pješaka”, rekao nam je Miro a s njim se složila i Tatjana:”Dostavna vozila koja krše zakon i stalno se ovdje vozikaju. Tako će opet biti za tri godine”.

Bandić obećao naplatu pravnim osobama

Velik broj razbijenih ploča u lipnju je primijetio i sam gradonačelnik Milan Bandić koji je potom u Skupštinu poslao doradu Odluke o uređenju prometa prema kojoj će se uvesti simbolična naplata pravnim osobama koje koriste dostavu kako bi se iz tog fonda mogle popravljati ulice, piše Večernji list.

“Ploče po centru grada skaču kao žabe kad stanete na njih, a da bismo to spriječili, ali i smanjili broj zahtjeva za ulazak u pješačku zonu, uvest ćemo u prvoj zoni naplatu pravnim osobama”, kazao je tada gradonačelnik Bandić. Iako je Odluka u Skupštini donesena, još se čeka da gradonačelnik formira cjenik i provede ga u praksi.

Višemjesečni otpor aktivista, prosvjednika i građana 2010. godine

Sigurno se sjećate kakva se drama vodila 2010. godine kada je Horvatinčić odlučio izgraditi centar “Cvjetni” na Cvjetnom Trgu. Oko 500-tinjak prosvjednika, ali i građana čuvalo je Varšavsku ulicu i ogradu koju su srušili kako bi zaustavili radove Hotgrupe Tome Horvatinčića. Podsjetimo kako je tada stotinjak aktivista Zelene akcije i Prava na grad veći dio noći prespavalo u Varšavskoj ulici te su legli na srušene ograde.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Naime, među aktivistima, Varšavsku su tada “čuvali” i neki SDP-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini poput Jurice Meića i Dana Špicera koji su bili uhićeni, kao što je bio uhićen i Josip Kregar i mnogi drugi koji su se protivili “policijskoj volji”. Naime, apsurdno je kako je tada policija na agresivan način “pomela” sve građane, prosvjednike i aktiviste koji su im stali na put. Policija nije imala srca prema nikome, što dokazuje primjer kada je policajac gospođu u 60-im godinama udario u leđa. I bez obzira na ovo pružanje otpora, Horvatinčiću se pogodovalo te je iz ove priče izašao kao pobjednik.[/box]

Bandićeve nesuvisle radnje usred krize 2012. godine

Početkom lipnja 2012. godine gradonačelnik Bandić opet je najavio radove u Varšavskoj. Odlučio je zamjeniti tadašnje betonske ploče heksagonskim granitnim pločama. Iako je to bilo u sklopu cijele obnove Cvjetnog Trga, radove je odlučio započeti upravo u Varšavskoj. Za ovo uređenje bilo je predviđeno 17 milijuna kuna, a mnogi su ga smatrali potpuno nepotrebnim, tim više što je kriza opasno potresala naš grad.

11944962_1470082299985246_407760417_n

“HNS obnovu Cvjetnog trga u ovom trenutku smatra potpuno nepotrebnom, osobito s obzirom na val nedavnih poskupljenja u Gradu Zagrebu” rekla je glasnogovornica Ana Borčić i naglasila kako je nedopustivo da građani, nakon što moraju platiti saniranje gubitaka koje su proizvele komunalne tvrtke u vlasništvu grada, plate i nepotrebno uljepšavanje Cvjetnog trga čija je pozadina nedovoljno izgrađena infrastruktura jednog shopping centra”. Naime, tada su ga aktivisti prozivali kako se u pitanje ne dovode same ploče već obnova cijele infrastrukture. Također su se složili u jednom: “Bandić ovdje pogoduje Horvatinčiću”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Izgleda nam kao trojanski konj i primjer lukavstva gradonačelnika. Brojka od 850 pristiglih pisama pokazuje koliko je povjerenje građana u gradonačelnika kad nasuprot tome ima 55 000 potpisa protiv projekta Cvjetni trg. Ako se ovo sve realizira mimo zakonske procedure ostaje nam da umjesto konja, na Cvjetni trg postavimo magarca koji će nas podsjećati da smo kao građani Grada Zagreba ponovo dobro namagarčeni” naglasila je Roje.[/box]

Napomenimo, kako je upravo 1. lipnja 2012. godine cijela Varšavska ulica popločena posebnim granitnim pločama od roze do sive boje, da bi naposlijetku došlo do ovog apsurda.

Sizifov posao

Nakon par godina vjerojatno su mnogi shvatili kako su ovi aktivisti koji su srčano i s razlogom “čuvali” Varšavsku ulicu ustvari bili u pravu. Sve ono što su prognozirali se i dogodilo. Naime, opet se nove ploče mijenjaju još novijima, građani su u čudu i ogorčeni, a pješački prolaz kraj podzemne garaže postao je preuzak.  Ništa se nije napravilo u korist građana niti za općeniti boljitak naše metropole.

 

 

 


Komentari