NAKON OVOGA VIŠE IH NEĆETE PITI: U cijeđenim sokovima koji se prodaju po Zagrebu našli fekalije, plijesan…

Pexels.com

Tolika količina tih bakterija znači kako aparati za cijeđenje nisu oprani, nije pran niti pribor, niti voće, a najgore od svega niti ruke one osobe koja je napitak spravljala.

Pijemo ih gotovo svakodnevno, a da ni ne znamo kako oni nastaju. U nekim svježe iscijeđenim sokovima iz zagrebačkih trgovina pronađene su fekalne bakterije, što znači da prodavači ne peru ni ruke ni aparate, a ni samo voće od kojeg prave sokove. Tu je zabrinjavajuću činjenicu otkrila ekipa Provjerenog, koja je isprva krenula u potragu za pesticidima u voću koje se prodaje na zagrebačkim ulicama. Neki od tih svježe iscijeđenih skova koštaju i do 24 kune za svega dva decilitra, a nevjerojatnih osam od deset sokova palo je na testu.

Našli bakterije iz crijeva i pesticide

S novinarima u akciju krenuo i Vedran Jagić, djelatnik zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a on inače ispituje kakvoću hrane i pića te higijenu ugostiteljskih objekata. No, kako ga zagrebački ugostitelji već dobro poznaju, on se za vrijeme testiranja skrivao dok su novinari glumili građane koji su došli po osvježenje. Uzorke svježih sokova prikupljali su po restoranima brze hrane, a namjerno su birali citrusno voće jer se pesticidi iz njihove kore ne mogu isprati. Jedan od deset uzoraka u sebi je imao pesticid tijabendazol, koji se koristi u svrhu zaštite od truljenja, ali on je bio u dozvoljenim granicama. No, test na mikroorganizme pokazao je zabrinjavajuć broj enterobakterija koje potječu iz crijeva.

U sokovima ima tragova kvasca i plijesni!

Tolika količina tih bakterija znači kako aparati za cijeđenje nisu oprani, nije pran niti pribor, niti voće, a najgore od svega niti ruke one osobe koja je napitak spravljala. Vjerovali ili ne, zbog litre ovakvog soka mogli biste završiti u bolnici. Doktorica Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize, u analizi sokova pronašla je i kvasce koji mogu izazvati nadutost. No, još je gore što su pronađene i plijesni, a to znači kako je voće vjerojatno jako dugo stajalo i već istrulilo prije nego što je od njega napravljen sok.

>>> RAJČICA KAO IZ HOROR FILMOVA: Presjekla ju na pola, a ovo što je ispalo van poželjet ćete da nikada niste vidjeli

>>> ŠOK! KUPIO RAJČICU PA JU PROMATRAO SEDAM MJESECI: Ono što se dogodilo, izbezumilo je tisuće ljudi (FOTO)


Komentari