Nakon nekoliko incidenata putnici javno progovorili o vožnji na autobusnoj liniji 268

velikagorica.com

Paklena linija.

ZET-ova autobusna linija 268 (Zagreb – Velika Gorica) sada je već poznata kao prava paklena linija od koje ogorčeni putnici zaziru, a najčešće se žale na vozače. Dosad se na ovoj liniji dogodilo nekoliko incidenata, a zadnji je izazvao zaposlenik ZET-a, koji je putnika napao letvom.  Naime, jedan od putnika vidio je ZET-ovca kako otključava svoj “kontrolni ured” i upitao ga je gdje su busevi, na što je ZET-ov zaposlenik odgovorio: “Šta mene pitate gdje su autobusi. Otkud ja znam. Nije to moj problem”.

Ipak to nije bilo dovoljno pa je putnika pratio da bi na kraju nasrnuo na njega s drvenom letvom uz riječi: “Bježi odavde, udarit ću te. Bježi, budalo#.

U vezi ovoga obratili se se i ZET-u za komentar, evo što su nam odgovorili:

“Najoštrije osuđujemo bilo kakva odstupanja naših djelatnika od profesionalnih normi i etičkih načela. Odmah po privitku informacije o opisanom neželjenom događaju, pokrenuli smo interni postupak utvrđivanja svih relevantnih okolnosti te prije njegova dovršetka ne možemo komentirati događaj, niti prejudicirati krivnju”.

Reakcije putnika sporne linije

Kako piše Večernji list, javili su im se putnici koji su sve ogorčeniji putovanjem spornom linijom. Osim što su vozači agresivni i nerijetko bezobrazni, u autobusu ne radi klima, a po putnicima kaplje ulje. Uz to, jedna putnica tvrdi da autobusi u smjeru Velike Gorice redovito preskaču jedan, dva ili čak tri termina u voznom redu. Putnici ih, kažu, čekaju i po sat vremena, a najgore je, ističe, kada ih dođe nekoliko odjednom. Putnica je pritom navela da se vozni red krši otkad je uvedena cijena karte od četiri kune.

“Možda je to cilj ZET-a, da putnici čekaju toliko da im istekne karta od 30 minuta”, zaključila je putnica, piše Večernji list. Putnik koji se svaki dan vozi na toj relaciji kazao je da na nekim linijama ipak sve funkcionira i da ima pristojnih vozača koji pomažu putnicima, primjerice majkama s djecom kada treba unijet kolica, no činjenica je, dodao je putnik, da je linija 268 uistinu katastrofa.

Također, prošli mjesec nekoliko je putnika bilo ozlijeđeno prilikom vožnje zbog naglog kočenja. Na teren je tada izašla Hitna pomoć.

>>> Najopasnija linija? U goričkom busu ozlijeđeno nekoliko putnika

Izvrijeđao putnicu jer nije imala za kartu

Zagrepčani često imaju pritužbe upravo na vozače ove linije. Kako kažu, oni su često bezobrazni i neugodni, a kazu i da se voze, pogotovo u kasnim večernjim satima, kao da voze utrku.

Nedavno smo svjedočili slučaju u kojem je vozač na liniji 268 izvrijeđao putnicu jer nije imala za kartu, govoreći joj: “Seljanka, imaš dijete, a nemaš za kartu”. Kasnije nam se javila susjeda istog vozača i iznijela vrlo zabrinjavajuće činjenice. Isti vozač autobusom je krenuo na drugog putnika koji je izašao iz vozila i pokušao slikati registraciju.

>>> Incident u ZET-ovom busu: ‘Seljanka, imaš dijete, a nemaš za kartu!’

Ubojstvo na autobusnoj liniji 268

Podsjetimo, na ovoj je autobusnoj liniji prošle godine došlo i do ubojstva.

Naime, na Uskrs se ovim busem vozio i Ante Škember, mladić ubijen zbog karte. Vozač ZET-a nije htio krenuti dok ne kupi kartu, Škember je nije htio platiti, u sve se umiješao i Džemal Paloš zvan Kobra. On se s mladićem prvo verbalno sukobio, zatim i fizički, a nitko nije primijetio trenutak u kojem izvadio nož i Škemberu zadao smrtonosni ubod.

Mladić je, naime, bio uvjeren da se karta ne plaća jer je Uskrs, no to nažalost nije bilo tako, i to ga je koštalo života.

>>> Ante Škember ubijen zbog autobusne karte

Problemi i na liniji 269

Nedavno smo pisali da je ovakva situacija i na liniji 269 (Borongaj – Sesvetski Kraljevec) – nema klime, a busevi redovito kasne, dok iz ZET-a na sve pošalju lijepo složeno objašnjenje, no rješenja i dalje nema, a putnici su sve više ogorčeni.

Ljetni vozni red ZET-a mnogim putnicima zadaje glavobolje i probleme zbog reduciranih vožnji pa na posao kreću i do sat vremena ranije nego inače. Međutim, na liniji 269 (Borongaj – Sesvetski Kraljevec) ovakav je slučaj tijekom cijele godine, i to na dnevnoj bazi, tako da ni ljetni vozni red više nije svojevrsna isprika ZET-a za velika kašnjenja na spomenutoj liniji.

Naime, bus često kasni i više od pola sata, a ponekad ni ne dođe, zbog čega bus, koji se, i ako, nekim čudom kasnije ipak pojavi, bude pretrpan pa problem postaje i sama vožnja, odnosne zatvaranje vrata budući da rade na senzor.

Također, putnicima je nepodnošljiva vožnja u ZET-ovim busevima bez klime na ovakvim vrućinama.

>>> Ispaštaju zbog svakodnevnih kašnjenja: Stanovnici Sesvetskog Kraljevca ‘ratuju’ sa ZET-om koji umjesto rješenja nudi prazne isprike

>>> Vožnja u ZET-ovim busevima bez klime: ‘Osjećam kako mi se mozak pretvara u žvaku i pitam se jesam li morao ovu saunu platiti 1 000 kuna’


Komentari