Nakon najavljenih 750 otkaza, oglasio se i Holding! Evo kako planiraju popraviti poslovanje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nakon najave da će do kraja godine otkaze u Holdingu dobiti 750 radnika, ove srijede su se o tome oglasili iz spomenute mega tvrtke. Podsjetimo, navedeni plan Uprava je otkrila sindikatima na jučerašnjem sastanku, a iz Zagrebačkog holdinga za Večernji su otkrili da vjeruju da sindikati razumiju probleme u kojima se nalaze i da su razgovarali o aktivnostima koje trebaju napraviti da bi se provele promjene.

Poručuju i da je Uprava već poduzela prve korake u rekonstrukciji poslovanja, a zajedno će sa socijalnim partnerima krenuti u izradu nove sistematizacije rada. Navedeno će im biti osnova za “utvrđivanje viška rukovodećih i administrativnih kadrova do manjka radnika na terenu, obzirom da postojeća situacija nije održiva”.

Upozoravaju da su temeljem provedene analize utvrdili da u administraciji radi 27, odnosno 33 posto zaposlenika, kada se tomu pridodaju administrativni poslovi u tehničkim operacijama podružnica i povezanih društava. S obzirom na to da je struktura Holdinga kompleksna i poslovanje nije digitalizirano, tvrde da se broj administrativnih zaposlenika u središnjim funkcijama bez digitalizacije poslovanja ne može voditi po očekivanom standardu koji iznosi 15 posto, već  se očekuje se udio od 19 posto.

Program zbrinjavanja viška zaposlenika se tek planira kao i popis onih koji će dobiti otkaz.

Iz ZGH-a ističu da će zaposlenici koji budu utvrđeni kao višak, imati pravu na otpremninu kao i otkazni rok u skladu s kolektivnim ugovorom. Mjera ušteda, ostvarenje dodatne likvidnosti i povećanje prihoda, kombinacija je kojom Uprava planira popraviti rezultat poslovanja.

“Uštede je potrebno ostvarivati na svim razinama, a u planu je povećati ih korištenjem potencijala za tržišne usluge (ZG ceste, Zrinjevac, GSKG) i drugim mjerama koje ćemo predstaviti. Dodatna likvidnost osigurat će se unapređenjem sustava naplate potraživanja, ali i aktivacijom neoperativne imovine kroz prodaju ili zakup”, poručuju.

Komentari