Nakon Kujundžićevih izjava, oglasio se i Matteov otac: ‘Da se barem ponašaju kao da je to nečije dijete, a ne životinja na cesti!’

Pixsell

“Znam samo ono što su mi ispričali prolaznici, susjedi i oni koji su mu pokušali spasiti život, koji su za mene heroji, jer nitko od nadležnih s nama ne želi komunicirati”, rekao je Dubravko Ružić – otac tragično preminulog Mattea (22) iz Zaprešića.

“Ne mogu opisati sliku koju vidim svaki put kad zatvorim oči. Držao sam svoje mrtvo dijete na rukama pet sati. Kad je po njegovo tijelo došao kombi, micao sam mrave i kukce s njega. Želim znati tko je odgovoran i zašto je on mrtav”, rekao je za 24sata Dubravko Ružić.

“Znam samo ono što su mi ispričali prolaznici, susjedi i oni koji su mu pokušali spasiti život, koji su za mene heroji, jer nitko od nadležnih s nama ne želi komunicirati”, dodaje Matteov otac.

Podsjetimo, Matteo Ružić se srušio u nedjelju popodne u Zaprešiću, a nakon dolaska vozila Hitne pomoći bez doktora i adekvatne medicinske opreme ostao je na mjestu mrtav.

Njegov otac kaže da je bio doma kad se to dogodilo. Na vrata od stana uletjela je djevojka i počela vikati: ‘Dijete ti se srušilo’.

“Otrčao sam do njega. Bio je cijeli plavi, u veni mu je bila igla, a na prsima dva flastera. Dva vozila Hitne pomoći čekala su dok nije došla policija i onda su otišli. Bez riječi i bez objašnjenja. Ne može mi nitko reći da su napravili sve što su mogli jer nisu. Ne krivim Hitnu, ne krivim policiju… Krivim ovaj sustav i onoga koji ga je takvog napravio. Sram me je što sam Hrvat”, nastavlja Dubravko.

Pet sati kasnije po Matteovo tijelo došao je kombi, a otac je ostao sjediti sam na cesti u mukama. Od 22 sata u nedjelju navečer njegova obitelj ne zna što se s njim događa.

“Što je bilo, gdje je završio, gdje su ga odveli? Je li napravljena obdukcija? Mi ništa ne znamo. Nitko nas nije zvao. Ni ministar Kujundžić, ni Zavod za hitnu medicinu, ni načelnik. Da su me samo nazvali i rekli mi: ‘Naša sućut’. Da se barem ponašaju kao da je to nečije dijete, a ne životinja na cesti”, ponavlja otac.

Dubravko kaže da ne planira nikoga tužiti, želi samo saznati istinu i vidjeti gdje je došlo do pogreške. Od policije, kaže, želi ispis poziva i razgovor koji su vodili s dispečerom Hitne pomoći. Traži da mu se kaže točan uzrok sinove smrti i da se otkrije tko je kriv, jer iako mu dijete više nitko neće vratiti, može zaustaviti da se ovako nešto ponovi.

Pokušali su kontaktirati policiju i Hitnu, ali oni im stalno odgovaraju da zovu kasnije, da zovu nekoga drugoga ili da nemaju pravo njima davati takve informacije.

Kujundžić: Sustav je funkcionirao

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako jeinspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva pokazao da je sustav hitne medicinske pomoći u slučaju umrlog mladića u Zaprešiću funkcionirao te je postupljeno prema hrvatskoj regulativi i standardima, a novinarima je odgovorio i kako “ne vidi zašto bi dao ostavku”.

“U ovom trenutku ne vidim zašto bih dao ostavku ako je sustav funkcionirao, sustav nisam postavio ja”, rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare upitan odbacuje li mogućnost da podnese ostavku zbog tog slučaja.

Ustvrdio je i da u slučaju smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću ništa ne mijena činjenica što u prvom timu hitne pomoći koji mu je došao pružiti pomoć nije bilo liječnika jer se očito radilo o nagloj smrti.

S obzirom da je, kako je rekao, u medicini poznato da se od astme ne umire naglom smrću, pogotovo ne mladi ljudi, Kujundžić je kazao kako je vjerojatno u podlozi bila još neka bolest koja je doprinijela nagloj smrti no istaknuo je kako je potrebno pričekati nalaze obdukcije.


Komentari