Nakon godina zapuštenosti, konačno se obnavlja fontana ‘Kozmički ciklus vode’

Facebook/1postozagrad

Fontana “Kozmički ciklus vode” na Trgu Petra Krešimira IV., nakon dugo godina počela se obnavljati.

Mnogi su Zagrepčani ovu vijest primili s oduševljenjem. “Jedva čekam vidjeti rezultat!”, “Tako divan kutak sad će biti još divniji!”, neki su od komentara koje su podijelili na društvenoj mreži Facebook, gdje se platforma 1postozagrad, koja je pokrenula inicijativu 2013., pohvalila rezultatom.

Taj zagrebački kutak smatra se jednim od najboljih modernih projektiranih krajobraznih cjelina u gradu, zaštićeni je spomenik kulture, a izgrađena je 1935. godine po projektu Cirila Jegliča i Josipa Seissla. Članovi platforme 1postozagrad apeliraju da se nakon obnove fontana redovito održava, piše Večernji list.

“Smatramo da bi se održavanjem fontane u zamišljenoj funkciji afirmirala ukupna vrijednost parka te znatno pridonijelo mjestu i kvaliteti života u gradu. Neispunjavanjem vodom u doba godine kada to vremenske prilike dopuštaju zapravo se narušava izvorni koncept krajobraznog rješenja parka koje uključuje bazen s vodom”, nekoliko su puta pisali u svojim pismenim inicijativama koje su slali u Grad Zagreb te dodali da fontana nije radila zbog sustava cirkuliranja vode koji je trebalo popraviti.

Fontana bi trebala biti obnovljena i u funkciji sredinom rujna, a obnova će obuhvatiti kamenarske i restauratorske radove, iskop kanala, razbijanje betona…


Komentari