Nakon duge zavrzlame, ruši se simbol zagrebačkog potresa: ‘Država ne može pokrenuti niti jedan proces jer stalno nedostaje jedan papir’

Foto: Zagreb.info

Ovih dana, Državni inspektorat je donio prijelomnu odluku. Ruši se zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske ulice. Podsjetimo, noći na petak urušio se dio zgrade, no na sreću, ozlijeđenih nije bilo. Ova zgrada ujedno nosi i najtužniju priču iz potresa jer je tog kobnog jutra 22. ožujka, život na mjestu izgubila 15-godišnja Anamarija Carević.

Odluka o rušenju donesena je jer je zgrada proglašena opasnom, a ne zbog rješavanja imovinsko pravne zavrzlame. Naime, neki se od vlasnika stanova nisu slagali s rušenjem. Navedenu odluku, jedna od stanarki dočekala je u suzama.

“Moja kćerka je za dlaku izbjegla smrt, jer taj zid koji se urušio je baš njezina soba. Sad smo u smještaju u najmu koji nam država financira i imamo do 17.6. ugovor i onda bi država trebala nešto poduzeti, i dati nam zamjenski stan“, izjavila je Sanja Šarić za RTL.

Kaže i da je stan stalno renovirala zajedno za suprugom te da je oko 40 tisuća eura uloženo u adaptaciju. Ostali susjedi kažu da im je nevjerojatno da se u dvije godine nije napravilo ništa. Član Upravnog odbora Društva arhitekata Grada Zagreba Ivan Križić upozorava na sporost države.

“Država ne može pokrenuti niti jedan proces jer stalno nedostaje jedan papir i mi imamo jednu limbu u kojoj se ljudi kreću snalaziti sami kako umiju, neki su uspjeli nešto napraviti, a neki tek kreću – što je žalosno”, smatra Križić.

Slično misli i dopredsjednik udruge SOS Zagreb Igor Kordić.

“Zato je jako važno da se konačno politički vrh upogoni i da počnu upravljati ovom krizom kojom uopće ne upravljaju. Oni su do sada, na žalost pokazali samo jednu volju za administriranjem već preadministriranih procedura, umjesto da su donijeli odluku da je ovo kriza”, kaže Kordić za RTL.

U ponedjeljak se otvaraju ponude izvođača za rušenje, a ukoliko ne dođe do žalbe, radovi na zgradi u Đorđićevoj bi mogli krenuti kroz desetak dana.

Komentari