’NAKON DESETE ŽRTVE, ČAŠA SE PRELILA’: Prometni stručnjak nakon nesreće na Jarunu poziva na drastične mjere, ’Junaci se plaše’

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

“Nakon desete, noćašnje motociklističke žrtve u tjedan dana čaša se prelila i treba kazati – dosta!”, istaknuo je prometni stručnjak Željko Marušić za Dnevno osvrnuvši se na groznu prometnu nesreću na Jarunskoj u Zagrebu, gdje je život izgubila 20-godišnja djevojka, a vozač motocikla (21) je teže ozlijeđen.

Marušić ističe kako je povećan broj prometnih nesreća, u kojima u posljednje vrijeme sve češće sudjeluju motocikli, jasno da je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa krahirao. On smatra da isti treba biti suspendiran na godinu dana, a za to vrijeme sustav bi se trebao fokusirati na povećanje izvjesnosti kažnjavanja za prometne prekršaje, govori.

Mišljenja je da upravo nesavjesni vozači, zbog manjka straha od kažnjavanja, krše prometna pravila što naposljetku rezultira i smrtnom posljedicom. “Sve su se tragične nesreće, kao i noćašnja dogodile po istom obrascu: teškom kršenju prometnih propisa uz veliko prekoračenje brzine, bez straha od sankcija”, navodi pa dodaje: “Crni niz tragičnih nesreća posljednjih dana ukazuje da trebamo prestati s mjerama u širinu i ciljano, ‘pametnim lijekom’ usmjeriti se na ‘maligni tumor’ cestovnog prometa”.

Maligni tumor prometa

On dakle predlaže povećanje izvjesnosti kažnjavanja za prometne prekršaje, prioritetno poboljšanje elektroničkog i fizičkog nadzora te unaprjeđenje pravosuđa. Govori i kako je svjetska praksa pokazala kako se takve stvari najbolje postižu premrežavanjem opasnih mjesta radarskim kamerama te pojačanim policijskim nadzorom, pogotovo u noćima vikenda.

“’Junaci’ bezobzirnih i pogibeljnih jurnjava plaše se svake kontrole, pa i najmanje kazne. Stoga bi to dalo velikog efekta i u sadašnjim okolnostima, a pogotovo ako bismo poboljšali pravosuđe te u kazneni zakon uveli u odredbu s težom kvalifikacijom, za brutalne, izravno pogibeljne prometne prekršaje, koji imaju značajke ubojstva u pokušaju”, zaključuje.


Komentari