Korona prodrla u zagrebačke domove za starije! Nakon cijepljenja, zarazilo se 70 korisnika: ‘Nitko nije hospitaliziran, a simptomi su im blagi’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje se pogoršava. U usporedbi s prošlim utorkom Hrvatska ima rast od 37 posto. Podsjetimo, 19. ožujka zabilježeno je 956 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tjedan dana prije 700. Nažalost, porastao je i broj preminulih, te je umrlo 22 ljudi. Više od tisuću pacijenata je u bolnicama, a na respiratoru je gotovo njih stotinu.

U kojem će smjeru ići stanje s koronom doznat ćemo u idućim danima putem najnovijih podataka, ali i mišljenja stručnjaka.  Epidemiolog Branko Kolarić za HRT potvrdio je kako se u zagrebačkim domovima zarazilo oko 70 korisnika nakon što su cijepljeni.

“Nakon što su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan korisnik nije hospitaliziran, a simptomi su im blagi”, izjavio je Kolarić.

S druge strane, ravnatelj KB-a Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić tvrdi da osim starijih, sve češće na hospitalizaciji završavaju i mlađi ljudi.

“Mislim da smo sad već u trećem valu i ovi brojevi o tome svjedoče. Razlika u odnosu na zimus jest u tome što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta. Klinička se slika brže pogoršava nego što je to bilo proteklih mjeseci”, tvrdi Lukšćić.

Trenutno se u Dubravi nalazi 158 bolesnika, s tim da je 32 na respiratoru. Ravnatelj bolnice vjeruje da neće doći do pogoršanja stanja.

“Za sada imamo dovoljno mjesta u jedinicama intenzivnog liječenja i ostalih kapaciteta. Vjerujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija Arene”, ističe dr. sc. Lukšić.

Ipak, velik faktor čini i poštivanje epidemioloških mjera. Od 60.800 provedenih inspekcija, za sada je utvrđen tek 341 prekršaj, a izdano je 89 naloga.

“Najviše je nesukladnosti bilo vezano za razmak, prepunjene objekte, nepridržavanje mjera, nenošenje maski”, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite.


Komentari