Nakon 32 godine: Pronađena neprocjenjiva knjiga iz stare pljačke zagrebačke NSK

Wikipedia

Iznimno vrijedna knjiga poljskog astronoma iz 17. stoljeća Jana Heweliusza, koja je 1987. godine otuđena iz Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu u seriji krađa što ih je organizirao jedan od najpoznatijih hrvatskih lopova Aleksandar Milles, bit će vraćena Hrvatskoj. Pronađena je u Italiji, te su ju karabinjeri, nakon što su utvrdili o kakvom je djelu riječ, predali hrvatskom veleposlaniku Jasenu Mesiću, piše Telegram.

Serija krađa knjiga iz Nacionalne i sveučilišne biblioteke, koje su mahom prodavane u Beogradu, ali i diljem europskim zemalja, tada je nazvana “pljačkom stoljeća”. Sada, više od 30 godina kasnije, jedan Heweliuszov svezak pod naslovom “Hevelii Johannis Selenographia” iz 1647. godine bit će vraćen. Riječ je o zapisima o promatranju mjeseca u XVII. stoljeću. Djelo je dragocjeno zbog svoje ikonografije, te sadrži precizne ilustracije Mjeseca.

Skupina Aleksandra Millesa iz Nacionalne i sveučilišne biblioteke koja se ranije nalazila na Marulićevom trgu ukrala je 1.398 knjiga ulazeći u zgradu preko skela. Među njima su se nalazili rijetki naslovi iz 16., 17. i 18. stoljeća, čija je vrijednost tada procijenjena na 1.502.000 njemačkih maraka.

Po vrijedne primjerke knjiga Aleksandar Milles slao je svoje suradnike, među kojima su bila i šestorica zaposlenika NSK. Koristili su činjenicu da su na knjižnici u to vrijeme trajali radovi, pa su duž zgrade bile postavljene skele. Zaposlenici su Millesu ostavljali otvoren prozor, a njemu i njegovim ljudima nije bilo teško preko skela ući u unutrašnjost. Osim fundusa NSK, opljačkali su i fundus Metropolitanske knjižnice u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije. Tamo je napravljena šteta od 1,1 milijun tadašnjih njemačkih maraka.

Najviše knjiga izneseno je do rujna 1987. godine. Ova koja je sada pronađena u Italiji, prema dostupnim podacima, nestala je 5. listopada te godine. Nekoliko tjedana kasnije na tadašnjoj granici SFRJ i Austrije uhićen je austrijski antikvar kod kojeg su pronađene knjige ukradene u NSK, piše Telegram.

Tijekom iscrpljujućeg sudskog procesa, koji je trajao gotovo pola godine, Milles je stalno mijenjao iskaze.

“Imao je bujnu maštu, ali nas je zanimalo gdje su završile knjige pa samo trpjeli njegove ispade. Sve nas je šokiralo kada je rekao da mu je konačni cilj bio spaliti NSK i arhiv s ukupno 2,5 milijuna knjiga”, ispričat će kasnije medijima sudac Vladimir Vinja koji je Millesa osudio na 15 godina zatvora. Njegovi suradnici dobili su blaže kazne.

Nakon žalbe, Vrhovni sud im je svima kazne umanjio. Tako je Milles pravomoćno kažnjen s devet godina zatvora.

Nakon što je vraćen u zatvor pokušao je počiniti samoubojstvo skočivši s dimnjaka kaznionice u Lipovici. Iako je taj skok preživio, kasnije će biti pronađen mrtav u zatvorskoj bolnici. Utvrđeno je da se 5. lipnja 1995. predozirao raznim tabletama.

Policija je 2008., zahvaljujući dojavi jednog kupca knjiga iz Đakova pronašla više od trideset ukradenih knjiga i novinskih uveza kod jedne privatne osobe. Po nalogu Općinskog državnog odvjetništva dopremljene su u novu zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke gdje se mogu razgledati i danas, piše Telegram.


Komentari