Nakon 20 godina čekanja napokon se u Zagrebu gradi neboder visok čak 80 metara: Donosimo detalje!

Screenshot Google Maps

Na uglu Miramarske i Bednjanske trebao bi niknuti neboder visok 80 metara, s 20 katova i vidikovcem s kojeg se pruža pogled na panoramu metropole. Ideja o poslovnom centru Miramare postoji još od dvijetisućitih, no sad je Grad Zagreb odlučio otvoriti internetsko savjetovanje s javnošću kako bi čuli primjedbe i prijedloge na predloženi nacrt projekta. Svi koji žele izraziti svoje mišljenje mogu to učiniti do 9. svibnja, a savjetovanje je otvoreno upravo sada, kaže pročelnica Ureda za strategijsko planiranje Sanja Cvjetko-Jerković za Večernji list.

Prije deset godina,  2009. stiglo je 26 pristiglih idejnih rješenja za objekt, a iizabran i najbolji. Najprikladnije rješenje bilo je ono arhitektonske tvrtke 3LHD. Javni natječaj proveo je investitor.

Tada su mediji govorili kako je riječ o tvrtki Miramare centar, čiji su vlasnici Vlado Leko, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, i Slobodan Čimbur, osnivač restorana Baltazar.

O ovom projektu gradnje nebodera počelo se pričati prije 20 godina. U međuvremenu su investitori uspjeli otkupiti dodatne parcele na kojima su se prije nalazile dotrajale kuće, a promijenio se i Generalni urbanistički plan.

”U međuprostoru dvaju objekata bit će i poluotvoreni atriji koji će povezivati unutarnji prostor poslovnog centra s okolnim javnim pješačkim površinama. Prizemlje je prostor pristupa centru s javnim trgovačko-ugostiteljskim sadržajima”,svoj projekt opisuju arhitekti iz 3LHD-a za Večernji list.

Projekt je izrađen prema specifično određenim smjernicama Grada Zagreba, a upravo zato što će budući kompleks biti na jednoj od najprometnijih ulica koja je, kako su utvrdili, “nosioc identiteta te urbanističke cjeline”, poslovni neboder Miramare u GUP-u je definiran kao gradski projekt.

 


Komentari