NAKON 17 GODINA: Gradi se žičara na Sljemenu

FOTO: Zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić planira započeti s projektom sljemenske žičare.

U proračunu je za iduću godinu na toj stavci rezervirao milijun kuna, piše Večernji list. . Osim iz blagajne, novce će doći i iz Zagrebačkog holdinga, a radovi bi trebalo započeti u siječnju.

Samo za opremu ide 50 milijuna kuna

Sva bi dokumentacija trebala biti riješena do kraja godine, a rušenje početi pred kraj siječnja, a za te je radove predviđeno pet milijuna kuna. Nakon 16, 5 godina vladanja Zagrebom, Milan Bandić je posvetio pažnju ovom dugo ignoriranom projektu. Ovih dana će biti raspisan natječaj za glavni projekt, a krajem siječnja natječaji za opremu – gondole, sajle i drugo. Taj će trošak snositi Gradski ured za prostorno uređenje i izgradnju grada na čijem je čelu pročelnik Dinko Bilić, a  za tu će opremu, barem po prvim predviđanjima, biti potrebno 50 milijuna kuna.

Žičara bi trebala biti  gotova do proljeća 2018.

Tek na kraju, Grad će planirati gradnju objekata predviđenih na trasi, i to na donjoj i gornjoj stanici žičare. Ti troškovi će biti poznati na ljeto iduće godine troškove.   Sljemenska žičara po Bandićevu bi planu trebala biti gotova do proljeća 2018. godine. On će žičaru početi graditi, a tim početkom i mogućem nasljedniku uvjetovati cijeli projekt. Ali je s takvim planovima i više nego zakasnio poručuju mu dvije protukandidatkinje – Anka MrakTaritaš i Sandra Švaljek. Upozorile su ga da je isti projekt mogao dovršiti odavna da je doista želio jer je, kaže Švaljek, Zagreb do sada mogao imati 50 žičara. Bitnije su bile fontane, kazala je Mrak-Taritaš, za njihov je dovršetak potrošena zapravo trećina iznosa potrebnog za žičaru. Smatra kako je Zagreb tu investiciju trebao financirati iz fondova EU.

 

Da podsjetimo, žičara je trebala biti gotova do kraja 2017. godine te je glavni čovjek Zagreba poručio “U drugoj polovici 2017. započet će radovi na povezivanju Kvatrića i Zračne luke najbržim šinskim vozilom te radovi na Termama u Blatu”.  Također je lani istaknuo kako se na projektu žičare „Sljeme“ radi već dvije godine te kako će projekt biti izveden u dvije faze. Zagrepčani godinama žele žičaru na Sljemenu, ali nisu sigurni hoće li ju dočekati.

 

>>>SLJEMENSKA ŽIČARA OD KRAJA 2017.: Odlazak autom na Sljeme koštat će 200 kuna!

>>>ZAGREPČANI JEDVA DOČEKALI: Projekt žičare u završnoj fazi


Komentari