NAKON 15 MJESECI! U Zagrebu krenulo rušenje kuća s crvenom naljepnicom, prva od njih ‘past’ će u Markuševcu

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Godinu i tri mjeseca nakon velikog potresa, u četvrtak napokon u Zagrebu kreću prva rušenja kuća s crvenom naljepnicom. Realizaciju uklanjanja i građenja provodi Fond za obnovu na temelju odluka koje je donijelo ministarstvo graditeljstva.

Za sada za rušenje prema novom Zakonu o obnovi predviđene tri kuće. Prva od njih bit će srušena na Markuševcu.

Rušenje prve kuće počelo je nešto prije 9 sati.

Očekuje se i dolazak Damira Vanđelića iz Fonda za obnovu nakon potresa.

“Osjećam se uzbuđeno, sretna sam što se to događa i da je to konačno krenulo. emocije su tu, tu sam rođena, u toj kući. I žalosna sam, ali i opet sretna. U novoj kući će živjeti moja kći i dvije unuke”, rekla je za N1 gospođa Nadica.

Za sada su tri kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi.

Dodala je da su bili uporni s papirima koji su bili potrebni. “Tko je uporan, može se sve napraviti. Čisti su papiri i nije bilo nikakvih problema”, rekla je gospođa, dodavši da ne znaju kad će dobiti novi dom.

Jedna od kuća koje će biti srušene je kuća iz 1964. godine, vlasnika Denisa Zemana, koji je taman prije potresa krenuo s obnovom.

“Kuća je stradala dosta. Trebala je biti građena u samoodržavanju koliko je grad dozvolio jer je tu zabranjeno rušenje kuća i trebali su se raditi projekti pa je to propalo. Kompletnu dokumentaciju sam izvadio, došla je korona, nije se moglo raditi, s kuće je žbuka skinuta, struja, sve je dovedeno i onda je došao taj prvi potres”, rekao je za N1.

Dodaje kako se kuća ne može popraviti, razdvojila se i svi zidovi su rasklimani. Za skupljanje dokumentacije za obnovu trebalo mu je tri dana.

“Išli smo preko sustava e-građani. Bili smo povezani s geodetima s katastarskim da možemo izvaditi dokumentaciju da smo vlasnici, da smo bili tu prilikom potresa, da je kuća na nas, svu ostalu dokumentaciju, sve što je ministarstvo tražilo od nas. Kažem, u roku tri dana smo svu dokumentaciju predali. Ja znam da je svima to teško, stari ljudi nemaju ni internet ni e-građane i njima je to teško riješiti. Ja sam imao sreće da sam svu papirnatu dokumentaciju izvadio za samoodržavanje, ali preko e-građani smo sve u jednom danu izvadili”, kaže.

Rekao je i kako su papire predali u studenom, a unazad mjesec dana su počeli dobivati rješenja, od onog za subvenciju do onog o rušenju.

“Moglo je to biti prije i puno brže”, rekao i doao kao je i znao da su među prvima jer im je na potpisivanju rješenja za rušenje rečeno kako su prvi koji su predali kompletnu dokumentaciju, ali nije znao da će njegovu kuću baš prvu rušiti.


Komentari