NAJVIŠE CIJEPLJENIH U ZAGREBU Prvu dozu primilo je čak 70,6 posto odraslih osoba

Foto: Marko Lukunic/ Pixsell

U subotu 13. studenog postavljen je novi jesenski rekord u cijepljenju prvom dozom protiv covida-19. Naime, cijepilo se 28.170 osoba od kojih je 19.198 primilo prvu dozu. Drugu dozu primilo je 2.359 osoba, a treću 6.613 osoba.

Time, ukupan broj osoba koje su od početka cijepljenja primile prvu dozu iznosi 2.043.475 što je 50,35 posto ukupne populacije. Od cijepljenih, 2.022.551 odrasle su osobe čime udio cijepljenih odraslih iznosi 60,18%.

Najviše cijepljenih u Zagrebu

U Zagrebu je prvom dozom cijepljeno 70,6 posto odraslih osoba, odnosno 58,9% ukupnog stanovništva. Isto tako, završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu također ostvareno u glavnom gradu Hrvatske (53,2% ukupnog stanovništva, odnosno 64,1% odraslog stanovništva).

Udio cijepljenih raste od nižih prema višim dobnim skupinama do dobi 70-74 godine, te je u dobi 70-74 godine najviši udio cijepljenih koji iznosi 87,65% za prvu dozu. U dobi 65 godina i više cijepljeno je 638.318 osoba (74,8%) s jednom dozom i 594.036 osoba (69,6%) s dvije doze.

Foto: HZJZ

„Zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su se odlučili cijepiti te i sve ostale pozivamo na cijepljenje. Sada možemo zaključiti da je više onih koji su se cijepili nego onih koje se još nisu odlučili na taj korak. Posebno pozivamo na cijepljenje sve one s kroničnim bolestima. Liječnike na punktovima građani često pitaju mogu li se cijepiti s obzirom na bolesti koje imaju te s obzirom na prethodne alergijske reakcije”, poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Kronične bolesti su upravo razlog za prioritetno cijepljenje: ako imate kronične bolesni, tim više se trebate odmah cijepiti. Ako niste sigurni, ponesite svoju medicinsku dokumentaciju na cijepljenje. Na svakom punktu za cijepljenje je liječnik koji će na licu mjesta prije samog cijepljenja proučiti o čemu se radi. Vezano uz alergije, čak i teža prethodna alergijska reakcija na lijekove u velikoj većini slučajeva samo zahtijeva da se osoba nakon cijepljenja malo duže zadrži na cjeplištu pod nadzorom liječnika (30 minuta umjesto 15 minuta). Alergije na hranu i pelud nisu važne kod cijepljenja i svi se mogu cijepiti. Zdravstvene prepreke (kontraindikacije) za cijepljenje zbog kojih se osoba nikako ne može cijepiti ima izrazito mali broj osoba, manje od 2 posto populacije sudeći po zemljama u kojima je cijepljeno više od 98% populacije“, zaključio je Capak.


Komentari